filmdalekogistoka

wolf warrior 2

            WOLF WARRIOR II

Nastavak akcionog spektakla iy 2015, donosi još uzbuđenja i podiže nivo adrenalina na novi nivo, a ako ste se pitali da li je to moguće, odgovoriću Vam: i te kako je moguće!

 

Nastavak našeg junaka dovodi u Afriku, gdse ne bere papriku, već se obreo usled revolucije i građanskog rata, kao što je i red u Africi. A taman se skućio...elem, kad se već našao usred svoh tog haosa, red je i da pokaže šta zna. A zna dosta , dovoljno da pošalje na stotine protivnika bogu na istinu.

Ako mislite da je ovaj prikaz pomalo neozbiljan, to nije slučajno, ali ovaj film iza svog raskošnog preženja iz svih oružja oslikava i novu stvarnost, stvarnost gde Kina pokazuje svoju novu moć širom ove planete. I ako Ameri imaju svoje foke i marince, tako i Kinezi imaju svoje vučje ratnike, i za razliku od holivudskih novih akcijaša, ovaj proleti kroz dva sata bez imalo napora.

Ukratko, nešto najbolje iz ovog žanra ne postoji, a da je snimljeno u skorije vreme. Dakle, gledajte!

Ocena:8/10

Režiser: Wu Jing
 Scenario: Wu Jing, Dong Qun,


march comes in like a lion

— Autor doragan @ 05:10

MARCH COMES IN LIKE A LION

 

Naravno da skoro svaki, ako ne i svi filmovi made in Japan vuku poreklo od njihovih mangi i ,iako se ponavljam, to moram da istaknem jer je tako i sa ovim filmom koji Vam predstavljam.

Režise Keishi Otomo je pre ovog filma, režirao filmove koji se veoma razlikuju po senzibilitetu od Marcha, ali krajnji rezultat je impresivan. Priča se odvija oko mladića Rei-a majstora u igri shogi,koji je japanska verzija šaha, i otkriva njegove motive da postane šamipn u toj igri, prepliće priču oko njegove polusetre, tri devojke bez oca koje ga simpatišu, i što je najvažnije daje fokus na igrače shogia ,jer sama igra i nije interesantna kao neke druge igre i sportovi, zar ne?

Ali, u Japanu je što-šta drugačije nego kod nas, pa je tako moguće da igra slična šahu bude praćena preko televizijie a njeni igrači velike zvezde. Ali, motiv našeg junaka da igra ovu igru je samo iz želje da se uklopi i bude prihvaćen od svoje nove porodice, jer mu je "prava porodica" poginula u nesreći.

I tako,  topla ljudska priča, nenametljivo i suptilno ispričana je mnogo bolji film nego što biste pomislili na osnovu opisa ili bilo koje recenzije. Savet da gledate se podrazumeva, naročito u ove sive timske dane.

Ocena:7/10

Režiser: Keishi Otomo
Scenario: Yuko Iwashita, Ryohei Watanabe, Keishi Otomo

 


detective conan:the crimson love letter

— Autor doragan @ 10:45

     DETECTIVE CONAN:THE CRIMSON LOVE LETTER

 

Dame i gospodo, predstavljam Vam najgledaniji film prošle, 2017.godine u Japanu! 21 po redu film serijala o detektivu Konanu, animirano čudo koje ne pokazuje znake umora!

Već dva znaka uzvika, ali ovaj anime naslov je toliko osoben da van zemlje porekla skoor da ga niko i ne zna za njega. Japanci vole filmske serijale, mnogo više nego što je to aktuelni trend i u svetskim razmerama, no, srećom, nije potrebno gledanje prethodnih nastavaka da bi se gledalo i uživalo u ovom filmu.

Teško je i odrediti se prema njemu, čas sam imao utisak da gledam ostvarenje za decu do 10-12 godina, da bi koji minut kasnije mislio sasvim suprotno. Plot se zasniva oko ubistva šampiona igre karuta, popularne igre kartama u Japanu i sam zaplet, i rasplet su sasvim  fino odrađeni i drže pažnju.

Tako da gledanje ovog filma nije samo zadovoljlo moju radoznalost šta su to Japanci najviše gledali prošle godine, već je zadovoljlilo i sa gledalačke strane, ali teško da će van japana, imati ikad širu publiku.

Ocena:6/10 

Režija i scenario: Kobun Shizuno 

manga


in this corner of the world

— Autor doragan @ 07:12

        IN THIS CORNER OF THE WORLD

 

Ako su Vam prve asocijacije na japanski film samuraji i adapatacije mangi, nećete pogrešiti. Opet, ima i priča, koje odstupaju od epike i dolaze na teren ono što bi  ljubitelji fraza nazvali toplom ljudskom pričom.

Problem između mene i toplih ljudskih priča je što je tanka granica koja ih deli od patetike i "varanju" na emocijama. Sa ovim filmom, srećom, stvari stoje drugačije. Autor ,Katabuchi, se dostojanstveno, odnosi i prema junakinji svog dela Suzu, koja u svom običnom životu, koji je život skoro svih japanskih žena, u periodu pre i za vreme Drugog sveteskog rata, zahvaljujući svojoj umetničkoj crti , pokušava da osmisli svoj život na drugačiji način. Film ne samo da prati život Suzu već i verno prenosi svakodnevni život Japana sve do  tragičnog bombardovanja Hirošime.

Prva polovina filma je malo sporijeg tempa, i verno sledi magu po kojoj je rađen ovaj film, ali druga polovina , sa akcentom na poslednjim godinama rata, i svim tragedijama koje rat donosi, nas ostavlja bez daha i podseća da animirani film nije samo zabava za decu.

Za razliku od nekih drugih ratnih naslova, nešto nade se nazire na kraju, pa izmami   i poneku suzu na licima gledalaca. Sva preporuka!

Ocena:9/10

 


RESURRECTED VICTIMS

, — Autor doragan @ 11:49

 

RESURRECTED VICTIMS

Nadprirodni triler sa religioznim dodatkom, bolje od ovoga ne mogu da opišem film iz naslova. Konkurs za bolji opis ostaje otvoren.

Pa dobro, sad kad sam već nagovestio o čemu se radi, da kažem da se u ovom filmu mrtvi vraćaju- sa mrtvima nikad nije dosadno-ali ne koa zombiji, već kao likovi željni osvete, naročito ako njihova ubistva nisu bile rešena, te su zločinci ostali nekažnjeni. Ok, kod nas bi imali više nego dovoljno posla, a i policija u Koreji se ne buni previše, mrtvi nepogrešivo znaju ko je kriv, a nakon što obave dobro delo, nestaju u plamenu i spasu državne organe dodatnih troškova. Efikasno i čisto.

Oživljene žrtve u početku deluju kao triler, jer glavnog lika, Jin Honga, napada njegova  majka, nakon privremenog rada na nebesima, i sad nastaje sumnja:on je jevni tužilac, besprekorne biografije, kako sad ovo objasniti? E, pa može, nakon niza neverovatnih konstrukcija i objašnjenja, koja se nekako uklope u celu priču.

Krajje malčice bljutavog ukusa za moj lični ukus, ali ok, poneki viskomoralni hepiend i nije na odmet u današnje vreme. Ali, svakako preporučujem, pogotavo sad za božićne praznike, kao mali odmor od izlizanih naslova na tv-u.

Ocena:6/10


GOD OF WAR

            GOD OF WAR

 Ako neki ima sredstava, a da nije Holivud, da raskošno i u "celini i celosti" obradi svoju zaista bogau istoriju, to su braća Kinezi. Kako su krenuli, mislim da neće biti te godine koju neće pokriti nekim filmom.

Što je ok, jer ako su iole dobri, kao God of War, ko sam ja da se žalim?Ovde je prikazan sukob Dinastije Ming sa japanskim piratima i domaćim izdajnicima. Na čelu inskih trupa je general Qi, koji od skoro pa nesposobne vojske uspeva da stvori respektabilnu silu, koja će posle više bitaka, uspeti da istera Japanske snage iz Kine. Očigledno, istorija između Kine i Japana je oduvek bila burna...

Za ljubitelje istorijskih ratnih spektakala ovaj film pruža više nego dovoljno materijala, ali nisu zapostavljeni ni određeni (melo)dramski začinikoji ovaj film čine ukusnijim, što se pogotovo odnosi na ene sa generalovom suprugom. Završna scena borbe između Qi i Japanskog zapovednika je takođe impresivna, tako da ovaj film, u svom žanru, skoro da i nema slaih tačaka. Zato, od mene preporuka, a od Vas nadam se, zahvalnost.

Ocena:8/10

Režiser: Gordon Chan
Scenario: Xiong Zhaozheng, Maria Wong, Frankie Tam, Wu Mengzhang
 

 


the foreigner

           THE FOREIGNER

Jackie Chan, sad već u poznim godinama ne odustaje od snimanja filmova, koji su sve bolji i raznovrsniji.

Priznajte, da li ste očekivali da gledate Jackia u političkom trileru, na uvek opasnom terenu Severne Irske, Ire i ostalih NVO koji bi da pošalju što više Brita na čaj-tako se na njihovom slengu kaže za ubistvo tih istih Brita, da ne kažem engleza. Ok, ja nisam, ali JC nije više sposoban da se taba kao da je 40 godina mlađi, što je valjada i očekivano. Srećom po stare fanove, ima toga i ovde, ali humora, koji je u stvari zaštitni znak skoro svih JC filmova, ovde nema.

Kako bi ga i bilo?Jer, ovo je u stvari opasan politički triler u kome je JC "samo" mirođija, ali kakva!

To što se našao  na pogrešnom mestu u pogrešno vreme ne znači da neće sve anomalije ispraviti.Hoće i te kako. Nepravda bi bila ne pomenuti i ravnopravnog ko-stara,Pirsa Brosnana, kome s epružila prilika, preko svog starog poznanika Martina Kempbela, da konačno, posle duže pauze odigra ulogu dostojnu njegovor renomea. Svaka čast i njemu!

Preporuka za gledanje-naravno! Prava je stvar videti nekoliko old skul majstora na delu i to zajedno, pa ko je pravi ljubitelje neće zažaliti.

Ocena:7/10

 


a special lady

— Autor doragan @ 09:38

                A SPECIAL LADY

Noir film 21.veka na korejski način, težak, krvav i naravno bez kraja kao iz bajke, znate, živeli su dugo i srećno...

 

Površno bi neki posle odgledanog filma rekli da je ovo još jedan film sa jakom ženskom glavnom ulogom u kome ona što hladnim, što vatrenim oružjem tamani, uglavnom muške protivnike. Da ima istine u takvim razmišljanjima, ima, ali iza se krije istinska melodrama, samo zamaskirana dimom baruta i litrama krvi...

Hyun-Jung je ime naše fatalne plavuše, br.2  lokalne mafijaške organizacije u koju je nesretno zaljubljen br.3 Sang-Hoon. Br.3 poželi da postane br.1 dok našu heroinu interesuje penzija i miran život, sve suprotno od njenog nesuđenog partnera. I konačno, kad krene očekivani pohod Sang Hoon-a na presto, stvari idu ka svom  neumitnom, potresnom finalu.

Do tada, zaplet će se usložniti do tačke pucanja, mnogi životi biće izgubljeni, a ko želi, može mnogo toga da nauči kako ubiti nekoga priručnim sredstvima. Korejci ponovo dokazuju da su bez premca, a vi trk na gledanje!

Ocena:7/10

 

 


The Villainess

— Autor doragan @ 08:04

              The Villainess

 

Bila jedna devojka po imenu Sook-he. Bejaše ona sposobna za mnoga ubilačka dela, i bi tako dok  nije pala šaka zloćudne agencije vladine, i poče ona za njih da dela ono što najbolje zna: da ubija...

 Pa, ako ste se uželeli adrenalina, krvi do kolena, inkarnacije Nikite, to ćete ovim filmom i dobiti. Pa još na kvadrat. Ali, da upozorim one koji očekuju samo spektakl krvi i odesečinih udova: film nudi i veoma komplikovan zaplet, tako tipičan za korejske filmove, gde se radnja grana u više pravaca, a ako prodefiluje i nekoliko flešbekova i račvanja, well, lako ćete se izgubiti ako niste pazili na času.

Još preciznije rečeno.bolji akcioni film ove godine nisam gledao, i jedan je od najboljih i za nekoliko godina unazad, i svakako je bolji od holivudskog akcionog treša. Da li su u pravu hejteri koji bi rekli da ništa suštinski novo nismo videli? I bili  donekle u pravu, ali šat jedan film čini dobrim? Originalnost je samo jedna karika, i ga briga za nju ako je sve ostalo vrhunski odrađeno.

 Čak i ljubitelji melodrame bi našli u čemi bi uživali. Nekako , sav tak galimatijas funkcioniše, i ja Vas ne bih dalje zadržavao. I da ne zaboravim na glavnu glumicu Ok-bin Kim , tragičnu heroinu novog doba. Uživajte!

Ocena:8/10

  • Režija:

Jeong Byeong-gil, Jung Byoung-gil

  • Scenario:

Jeong Byeong-gil, Byeong-sik Jung, Jung Yeon-Sik, Jung Byoung-gil


museum

— Autor doragan @ 18:45

                        MUSEUM

 

Teško, skoro nemoguće je izbeći japanski film koji nije rađen ili inspirisan mangom. Ko ne zna:mange su osnova japanske popularne ili masovne kulture, i njima je sve podređeno. Ko drugčije kaže, kleveće i laže.

Ok, budimo ozbiljni. Jer ovaj film je smrtno ozbiljan. Štaviše, ubistveno je ozbiljan, jer ubistava, šarolikih i veoma surovih, ima u izobilju. Budeće serijske ubice imaju dosta materijala u ovom filmu za obraditi i naučiti. Film je , kad sam već spomenuo mange, rađen po mangi Museum: The Serial Killer Is Laughing in the Rain,  i kombinuje horor sa policijskim trilerom. Stariji filmofili će naći sličnosti sa filmom Seven, prvenstveno po eksterijeru-kiša koje ne prestej da pada, velegrad kao mesto dešavanja, mladi inspektorkao glavni junak, i još ponešto, naravno serijski ubica, opak i neuhvatljiv. kao senka nad svim dešavanjima.


 Da ne otkrivamo previše, dva sata koje ćete odvojiti na gledanje ovog filma je mudro provedeno vreme, jer iskustvo koje pruža je zastrašujuće , u pozitivnom smislu, i dugo nakon gledanja filma, bićete pod utiscima i košmarima.

Neki kritičari zameraju neuverljiv kraj, ali ja bih pre rekao da pripremaju nastavak, pa po metodi, "bolje ikakav motiv za nastavak nego nikakav", ne krivim ih mnogo. Ali, kriviu sve koji ne budu gledali ovaj krvavi festifal dobrog filma.

Ocena:8/10

Uloge: Shun Oguri, Machiko Ono, Shuhei Nomura, Yutaka Matsushige, Satoshi Tsumabuki 
Režiser: Keishi Ohtomo
Scenario: Keishi Ohtomo, Izumi Takahashi, Kiyomi Fujii,

 


railroad tigers

                          RAILROAD TIGERS

 

Novi hit Jackie Chana, koji igra na kartu nti-japanskog raspoloženja u domovini Kini. Srećom po sam film,nije uticalo na sam kvalitet i zabavu.

 

Osim po temi, film je poseban što tata Jackie glumi sa svojim sinom,i to funkcioniše sasvim ok. Sa druge strane , film je suroviji nego većina njegovih filmova, dok humora, logično, ima manje nego što biste pomislili. Opet, kako se radnja odvija za vreme rata, koji je besneo između Kineza i Japanaca, i koji je zaista bio krajnje surov, to je bilo i za očekivati.

 

Priča se odmotava oko grupe odmetnika, uglavnom radnika na železnici-otuda i naziv- koji otimaju hranu iz vozova koju posle dele ugroženima.Zaplet nastaje kad ranjeni kineki vojnik, otkira plan miniranja mosta kako bi sprečili dolazak novih japanskih trupa. Partizanski zaplet rekli b, ali šta mari, nije ni čudo da Kinezi vole Batu i Valtera, sa tim što bih rekao da je Jackie skromniji po pitanju ubijenih Japanaca, nije ni čudo, Jackie to radi ručno, dok se Bata oslanjao na šmajser...

 

Manje više to je to, kraj Vam neću otkrivati jer i on odstupa od tipičnih JC filmoca.Preporuka.

 

Ocena:6/10

Režiser: Ding Sheng
Scenario: Ding Sheng, He Keke


ORDINARY PERSON

                     ORDINARY PERSON

 

 Obična osoba-kako ovaj naslov neinspirativno zvuči. I , istovremeno kako biste pogrešili ako bi odustali od gledaja filma samo zbog stereotipnog naslova.

Južna Koreja je dugi niz decenija bila pod diktaturom, a sve kao posledica korejskog rata. Diktatura je imala dobrih strana-ekonomski rast, standard, ali represija i zabrana političkog delovanja je dovela do promena krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Tu negde, se smešta i ovaj film, tačnije u 1987. godinu, gde srećemo detektiva Kanga,koji traga za serijskim ubicom ,ali ima problema kako da dođe do sredstava operaciju svog bolesnog sina. Nekako, hapsi lokalnog skitnicu, kome "smeste" priznanje sitne krađe, ali iznenada on priznaje 17 nerešenih ubistva, što Kangu posle početnog olakšanja, budi sumnju da nešto ne štima u orkestru policije i tajne službe.

Siva eminencija službe-ona je svuda ista, koja god država u pitanju-predstavljena je kroz lik Choi Gyu Nam, malo je reći beskrupuloznog lika, koji pod frazom  zaštite države smatra da je sve , baš sve dozvoljeno.Tu je i novinar Chu Jae Jin, koji takođe istražuje priču-a koju plaća najvišom cenom, svojim životom.

I tako, događaji neumitno slede svju logiku, koja dovodi do demonstracija i pada režima,jer kao i svaki režim koji počiva na kontorli baš svih aspekata živoa-puca baš tamo gde se najmanje očekivalo.

Gluma je očekivano na visokom nivou, i film, uprkos svojoj dužini, drži pažnjudo samog kraja.

Film je baziran na istinitim događajima, i opet, za razliku od većine takvih filova, jednostavno je odličan i vredan svakog gledanja.

Ocena:8

Režija:Kim Bong-han

Scenario:Jo sa-mu-el

 


master

— Autor doragan @ 07:56

                       MASTER

Napet, aktuelan triler koji potvr]uje hrabrosti i kvalitet južnokorejskih trilera koji se obračunavaju sa anomalijama u matičnoj zemlji.

Master na jednom mestu okuplja glumački krem Koreje, ali ono što je važnije od toga, je to što ovaj film nastavlja , zadnjih godina, već ustaljenu praksu da se koreanci kroz film obračunavaju sa svom onim što potresa korejsko društvo, u ovom filmu korupcijom.

Film govori o tipičnom, slatkorečivom manipulantu i prevarantu i osnivaču "piramidalna šema " kompanije One network, i pokušaju mladog, nekorumpiranog policajca da ga raskrinka, kroz pomoć jednog od radnika te kompanije koji je na , prigodan način, "dobrovoljno" pristao da sarađuje sa policijom.

Film je u prvoj polovini više okrenut ka dramskim mometnima i hi-tech priči gde, na prvi pogled, zli momak uzima pare i beži. Na izgled pobeđuje. Ali, u drugom delu, neumorni dvojac kreće na sve ili ništa, dok se  film  transformiše u čist akcioni spektakl, do neizbežnog hepienda.

Film možda deluje kao pamflet, ali nikad ne sklizne preko te osetljive granice, barem ne u meri koja bi ometala zadovoljstvo u gledanju.

Ocena:7/10

 

Director: Ui-seok Jo

Scenario: Ui-seok Jo, Hyun-deok Kim 

 


The Mole Song: Undercover Agent Reiji

— Autor doragan @ 09:19

      The Mole Song: Undercover Agent Reiji

Da nastavimo sa Takašijem, svetskim mega carem, što bi rekao Amadeus Rambo, i da Vam predstavim lascivnu, urnebesnu, preko granice ukusa, gangstersku komediju, videti naslov gore.

Ovaj film nema pretenziju da bude ozbiljan niti bilo šta drugo nego da zabavi. I u tom uspeva 100%. Pre svega, glavni glumac Toma Ikuta je fenomenalan, baš kakav zamišljamo japance sa svim oim dranjem što je za njih valjda normalan govor, i sa ulogom se srodio kao da je pokupljen iz neke mračne jakuza jazbine. Tumači lik super-poštenog mladog policajca, koji je prošao testove za ulogu tajnog agenta sa zadatkom da raskrinka šefa jednog od mnogih jakuza klanova. I tu počinje šou.

Film je bogat sa scenama od kojih se pada sa stolice od smeha, i eto dokaza za one koji tvrde da i japanci imaju  ponešto od smisla za humor. Takashi snima film kao od šale, i da li da napomenem da je i ovaj film rađen po mangi? Kako je ovaj film iz 2013, nastavak je snimljen u međuvremenu, ali o njemu drugom prilikom.

Ocena:7/10

Režiser:Takashi Miike

Scenario: Kankuro Kudo

 

 


terraformars

— Autor doragan @ 13:18

                 TERRAFORMARS

Takashi Miike je najbolji živi japanski režiser. Tačka. Zašto je to tako? Bacite pogled na filmografiju dotičnog i sve će Vam biti jasno.

Terraformars je  kao i dobar deo filmova u Japanu, urađen po istoimenoj mangi, koje su u Japanu, veće od života, i najveći deo potrošnje na kulturu pripada baš mangama. Strip je u Japanu odavno prevazišao kod nas još ustaljene fraze "zabava za decu". Tako ni Takashi nije odoleo-ni prvi ,ni poslednji put- da se baci na ekranizaciju neke od mnogobrojnih mangi.

Radnja i stripa i filma su smeštene u 26. vek, gde vasionski brod sa grupom "dobrovoljaca" sleće na Mars, koji je preobražen u planetu pogodnu za ljude zahvaljujući algama-i bubašvabama. Ali, ono što ne znaju, a grupa iz senke koja upravlja projektom zna-je da su bubašvabe evoluirale i da su postale jače od čoveka, a ništa manje ni inteligentne..

I tako počinje borba, gde su naši astronauti dobili sposobnosti raznih insekata, samo je nejasno zašto svi nisu dobili spososbnosti par najjačih vrsta? Borbe su uzbudljive, cgi efekti fenomenalni, a kraj vodi ka nastavku. Glavni negativac ima na licu zaštitni znak iluminata, ko voli teorije zavere.

Pravi film za letnju zabavu!

Ocena:7/10

Režija:Takashi Miike

Scenario: Kazuki Nakashima

 


Powered by blog.rs