filmdalekogistoka

KURO

— Autor doragan @ 12:44

                                    KURO

 

Japanski art film, koji iskušava Vaše strpqewe, ali je i hrabar pokušaj da se prikaže nešto novo.

Problem sa tzv. umetničkim filmovima je često taj što neobičnost njihovih ostvarenja je ujedno i  jedini ili najveći kvalitet tih ostvarenja. Takav slučaj je i sa ovim filmom ,koji priča priču o devojci Romi, koja živi u Parizu, i brine o nepokretnom momku Milu, koji je nesrećnim slučajem )valjda?), ostao nepokretan.

Film je bez dijaloga, praćen jedino naracijom same Romi, što mnoge scene, pa i samu radnju u monogome čini teško razumljivom. No, to je osobina mnogih filmova iz ovog podžanra, ali biti neobičan nije dovoljno da se bude i dobar film. Tako i ovaj. Osim pristupa, film ne nudi neke druge kvalitete, pa će brzo biit i zaboravljen. Đalosno, ali zasluženo.

Ocena:4/10

 


REVENGER

, — Autor doragan @ 07:29

          REVENGER

Južno korejski akcioni spektakl stare škole, to se ne propušta, čak i ako niste ljubitelj ovog žanra!

 

Dakl, priča je jednostvna, koliko da imamo podlogu dok naš junak melje sve pred sobom:interpolov agent Kim, biva doveden na ostvro, negde u Indjskom okeanu, gde robija se sam kriminalni ološ, a sa namerom da se soveti svom arhi-neprijatelju(neko generičko azijsko ime). Glumi ga fenomenalni Bruce Khan, koji je, gabaritniji za azijske glumce, što mu ne smeta da pruži vrhunski set veština za tabanje hordi koje ga čekaju do finalnog okršaja.

Ima i nekoliko mana, cgi krv, nepotrebni flešbekovi, dok je humor neuobičajeno mnogo prisutan, ali nije loš. Ne bih dalje dužio, jednostavno najbolji akcijaš nekoliko godina unazad!

 


STRAY

, — Autor doragan @ 09:05

                         STRAY

Strogo gledano, Stray se ne bi mogao podvesti kao film made in Japan. No, obzirom da je zaplet vezan za sudbinu jedne japanske porodice, ipak je opsi ovog filma uvršten , a da li ima još nekih razloga, procenićete i sami.

Odmah da odgovorim na prehodno pitanje: i nema baš mnogo razloga. Film nudi generički horor zaplet, sa ne baš nekim efektima, ali gluma za film ove produkcije i nije loša. Dakle, priča prati tinejdžerku Nori, čija mjka misteriozno sagori sama od sebe. Problem nastaje kada se ugljeničnom analizom utvrdi da je leš star hiljadu godina. Nori tada postaje svesna svijih moći, koje se ispolje kada se uznemiri, kao Keri. I tako se priča odmotava ka neizbežnom kraju, predvidljivi i pomalo dosadno, ali film ne traje predugo, što je ovde kompliment veliki kao kuća.

Dakle, ako ste zagriženi fan horor filmova, odgedajte i ovaj, ostali preskočite.

Ocena:5/10

Režiser: Joe Sill
Scenario: JD Dillard, Alex Theurer

 


THE CRIMES THAT BIND

           THE CRIMES THAT BIND

Finale triologije o detektivu Kagi, nakon filmova Thermae Romae, After the Storm, po romanima prilično popularnim u Japanu.

Poenta i romana i filmova o Kagi nije sam zločin, već više dramski odnosi između protagonista, socijlani konteksti, a tu negde su i zločini. Ko je navikao na misterije ala Agata Kristi ili na blesave američke csi serije, ovde neće biti na svom terenu.

Tako je i uvom filmu:priča počinje 2017 prikazujući ubistvo žene Michiko, da bi se flešbekom vratili u 2001. godinu,  gde viidmo storiju o Kaginoj majci, koja počinje život iz početka,zamećući tragove svoje prošlosti. Kako će se ove dve priče spojiti ostavljama, Vama gledaocima da otkrijete, ali bićete nagrađeni višeslojnom, složenom i melodramatičnom pričom, koja je više drma anego krimić za lagana popodneva.

Ocena:7/10

Režiser:Katsuo Fukuzawa

Scenario:Lee Jeong-mi, po romanu Keigo Higashino

 

 

 


INUYASHIKI

— Autor doragan @ 11:12

          INUYASHIKI

Još jedan sf film iz Japana, i još jedan film zasnovan na manga serijalu. Ok, to smo apsolvirali na desetine puta, ali stara priča je i da ta kombncaija retko kad omane, pa je tako i ovog puta.

Štaviše, Inuyashiki je veoma dobar film, koji obrađuje temu čestu u Made in Japan filmovima, simbiozu ili bar uticaj vanzemaljksih artefakata i mašina na ljude, tj. telo, počev od legendarnog Tetsua pa do serijala Gantz, na primer.

Ovde priča parti dva poptuno različita lika:starijeg, ni po čemu posebnog služebenika Ichira i buntovnog mladića Hira. Igrom slučaja, obojica jedne noći obasja čudna svetlost, koja ih menja tako što bojica dobijaju supe moći preko vanzemaljske mašinerije u njihovim telima. Mladić to koristi da se sveti i ubija, bukvalno svakog na koje naiđe, dok starac dobija moći koje korisit za lečeje i oporavke drugih ljudi. Naravno da će uslediti obrčun njih dvojice, i naravno da je otavljeno mesta za nastavak. Ali, ono što odvaja ovaj film od sličnih je briljantan prikaz likova, karakterizacija istih i poseban odnost prema starijim ljudima.

Ocena:8/10

Režija:Shinsuke Sato

Scenario:Hiroshi Hashimoto

 


THE VANISHED

                    THE VANISHED

 

Uzbudljiv, napet i držaće-Vas-do -kraja-u -šaci triler iz Koreje, debitanta režisera Lee Chang-Hee,pred kojim je težak posao u budućnosti:kako posle nadmašiti ovakvo delo?

Film pozajmljuje ideju od španksog trilera The Body, sa atmosferom iz starih, dobrih noir ostvarenja iz sad već ne tako bliske prošlosti, ali to i nije tako važno, koliko saznanje da je ovaj film bez mane, napet, sa obrtima od kojih zastaje dah, besprekorne glume i sveopšte egzekucije svih sasojaka d kojih se pravi odličan film.

Priča počinje od nestanka ženskog leša, vlasnice moćne farmaceutske kompanije, a sumnja prigodno pada na muža. Istragu vodi problematični inspektor  Woo Joong-sik, koji uprkos svim pritiscima vodi istragu onako kako on misli da je ispravno..sve do samog kraja. Koji će Vas ostaviti bez daha, ako ste sačuvali koji za kraj.

Jasno je da je ovo najubudljivijih par sati koje možete dobiti do sada , ove 2019. godine i bili biste ludi da ovo propustite. Ocena sve govori.

Ocena:9/10

Režiser:Lee Chang-Hee

Scenario:Lee Chang-Hee,Lee Hi-Chan

 


THE WANDERING EARTH

          THE WANDERING EARTH

Kineski sf spektakl koji efektivno poništava svu postojeću konkurenciju, kao i da ne postoji...

 

Čekaj, kinezi i sf? Ali, i autor ovog bloga je već opisivao kineske fantazi filmove, koji su na korak od punokrvnog sf. Ovim filmom su nezadrživo udarili temelje tom žanru, već su odmah pokazali i samosvet u smislu da oni-uz određenu pomoć Rusa- spašavaju svet. Za amere i ostale zapadnjake tu nema mesta. Bravo!

Realno, ko bi danas mogso da spasi svet? Ko bi osim kineza, kako je u filmu prikazano, mogao da u kratkom roku izgradi podzemne gradove za milijardu ljudi, 10 000 motora koji će vući Zemlju na put dug 2500 godina? A upravo se o tome radi, našoj planeti preti propast zbog širenja Sunca i jedini spas je pobeći odavde, što dalje ,do prve zvezde. Zaplet se usložnjava kad Zemlja dođe do Jupitera, koji svojom gravitacijom preti da je privuče-i uništi.Tu stupa na scenu glavni junak, kineski astronaut Peiqiangsa Makarovim, ruskim astronautom, spašavaju dan, sa pomoći sa Zemlje, gde hrabar tim spasilaca pokušavaju da osposobe motore...

Vrlina filma je u uverljivosti celokupnog sveta, gde i cinici i tragači za dlakom u jajetu ostaju bez argumenata, jer sve dekuje tako moguće, pa efekat neverice pada u drugi plan. Vizuelni efekti su odlični, i nadamo se da će film biti otkupljen za bioskope.

Do tada, snađite se i gledajte.

Ocena:9/10

Režiser:Frant Gwo

Scenario:Frant Gwo,Liu Cixin(autor novele po kojoj je snimljen film)

 

 


when i get home my wife always pretend to be dead

     When i get home my wife always pretend to be dead

 

Melodrama iz Japana, a bez (većih) mana. Ne, ovo nije pokušaj da sročim stihove na račun filma iz naslova, ali ukratko će Vam pomoći da razumete o čemu je reč, i  kako to da japanci snimaju i filmove, prvenstevno namewene slabijem polu?

Mada se stiče utisak da Japan snima samo "čudne " filmove, uglavnom adapatacije mangi, bilo je tu i drugačijih nslova, a što nije ni čudno, jer , ipak je u pitanju mnogoljudna nacija, gde ima mesta za sve pa i za žensku melanholočnu publiku. Da, i ovde je reč o mangi i njenoj ekranizaciji, ali rekoh već nebrojeno puta:manga je ključ i esencija popularne kulture u Japanu, i pokriva sve kategorije,staro i mlado, strjeti one koji nisu, ljubitelje sredjeg veka i one koji vole sf, razumete šta hoću da kažem. 

Ovde je fokus na bračnom paru koji je pregurao kritične tri godine braka, i gde supruga iznenada dočekuje svog muža sa inscenacijama sopstvene smrti, i to na radi na prilično bizarne i neobične načine. Mužu ne preostaje ništa drugo nego da krene u potragu za uzrokom ovakvog ponašanja. Srećom, svima je jasno da sledi hepiend, a film je pitak, sa odličnim glumcima, i pun, "ljudske topline", a koja ne deluje napadno ili izveštačeno. To je tako retko u današnje vreme da savetujem da pogledate film, voleli ili ne ovakve priče. 

OCENA:7/10

Režija i scenario:Toshio Lee

 

 

 


crazy rich asians

                              CRAZY RICH ASIANS

Pepeljuga ispričana iz ugla kineskih super-bogataša, ludo bigatih kako naslov i kaže-hm, kako da se film ikome svidi?

 A, ipak se dopao mnogima, o čemu svedoči solidan uspeh na US blagajnama, ali je doživeo katastrofu u Kini. Zašto? Jednostavnote ,tema je strana običnom kinezu, bogati singapurćani, plus bogati Kinezi sa Tajvana, Amerike, koga briga? Film po sebi ne nudi mnogo, isprazna priča o devojci, ovog puta je obrazovana Kineskinja iz Amerike, dok je princ super bogati Kinez iz Singapura. Film je lepo snimljen, sve šljašti sa platna, vile, ostrva, žurke na lokacijama od kojih zastaje dah..i to je to. Opet, lepo je videti aktere "kosih očiju" u ulogama koje su bile rezervisane za WASP populaciju.

Kako god, film će možda ostati upamćen samo po činjenici da je uveo Kineze u mainstrim u žanru koji im je bio stran i gde ih niko nije ni zamišljao. Ali, to je manje-više sve.

Ocena:5/10

Režiser: Jon M. Chu

Scenario:Adele Lim

 


JAILBREAK

— Autor doragan @ 10:32

                            JAILBREAK

 

Prvi film iz Kambodže na ovom blogu! To je dovoljan razlog da upalite lampice i pročitate tekst.

Ako očekujete neko remek-delo, od toga nema ništa:u pitawu je klasična tabačina,koje se kao što i naslov govori , dešava u zatvoru prilikom pobune robijaša. Na putu im se ispreči pocijski tim koji je trebao da čuva opasnog svedoka, opasnog po loklanu mafiju-, a čija glava je ucenjena. I, akcija može da počne.

Sve što ljubitelji ovog žanra očekuju to će i dobiti: poštene tuče, majstore borilačkih veština, opasne devojke u kožnim kostimima, litre lažne krvi po zidovima i  podovima..nema šta nema. Ipak, i pored truda, i film ne dobacuje nešto više od proseka žanra, ali je barem, zabavan. I kao kuriozitet, film režira Jimmy Henderson, italijan američkog imena, koji od 2011. godine radi u Kambodži, i to sa solidnim uspehom, rukovodeći se bolje prvi u selu nego zadnji u gradu.

Dakle, videli ste o čemu se radi, ap ko voli nek gleda!

Ocena:6/10

Režija: Jimmy Henderson

 

 

 


Detective Dee: The Four Heavenly Kings

Detective Dee: The Four Heavenly Kings

Treća, verovatno ne i završna, inkarnacija priče o čudesnom srednjovekovenom kineskom detektivu i majstoru iluzija, Diju.

Kompletno autorsko delo velikog meštra Tsui Harka, treći deo ove bajkovite sage, vizuelno ali i pričom ostavlja bez daha Prepričavati film kompleksan kao ovaj je iluzoran posao, ali ipak da napomenem da su manje-više prisutni sv likovi iz prethodna dva dela i da se priča odmotava oko dvora dinastije Tang, gde su na sceni makijevalistički obračuni, podmetanja i intrige, kojih nikada ne nedostaje.U takvoj klimi naš detektiv je na velikim iskušenjima, ali ima i saveznike..

Međutim, pleni entuzijazam i raskošni talenat Tsui Harka, koji za razluku od većine američkih kolega, a kad mu je na raspolaganju veliki budžet, znad a isti iskoristi tako da se zaista i vidi da je pametno utrošen, tj, vizuelni efekti su fascinantni i kinezi su već sada šampioni na tom polju. Da li je to zbog sveopšteg šarenila njihovih filmova ili ne, ali veoma složena priča se tako lakše svari,ako ništa drugo.

Dakle, gledajte i uživajte.

Ocena:8/10

 Režija i scenario:Tsui Hark


 


love exposure

           LOVE EXPOSURE-AI NO  MUKIDASHI

 

Bizarna, uzbudljiva,religiozna, SM ljubavna priča, kakvu samo japanci mogu da stvore...i gde tinejdžeri igraju glavne uloge.

 

Love Exposure je 4-satna priča ,nemojte se brinuti, vreme će proleteti uz ovja film, o čudnom ljubavnom trouglu, između jednog mladića i dve devojke. Ako na to dodamo mladićevog oca-katoločkog sveštenika,njegovu kurvu družbenicu i još sijaset čudih likova koji samo poboljšavaju ukus glavnom jelu, budite uvereni da je pred vama nešto nesvakidašnje.

Ovaj film je nešto starije produkcije, ali toliko odudara svojom neobičšnošću da sam ga morao uvrstiti među prikazane. Naime, glavni junak Yu Honda u čudnom zanosu, čini grehe tako što sima donji veš devojaka, te biva kažnjen od svog oca, sveštenika. Tu je devojka Yoko, koja mrzi muškrace, i koju spasava Yu, preurešn u kostim devojke, i koju on vidi kao Mariju Magdalenu, ali ne sme da oj kaže istinu. Na kraju, tu je i Koike, opsna cura, šef bande i vođa bizarnog religijskog kulta. I ovo je samo deo svih bizarnosti.

 Koje morate videti, jer , posle svih šokova, ovo je jedan odličan film, koji će dugo ostati u sećanju svakog gledaoca. Retki su filmovi koji ostavljau bez daha, a ovo je jedan od njih.Glumci su odlični, scenario i režija, bez greške. Gledajte!

Ocena:9/10

Režija i scenario: Sion Sono


 


8 year engagement

 

8 YEAR OF ENGAGEMENT

Srceparajuća japanska priča rađena po istinitom slučaju, o devojci koja zbog teške bolesti gubi pamćewe na svog verenika.

 

Ovaj film je kao stvoren za tiha i dosadna nedeljna popodneva gde , kad se ne zna šta dalje raditi do večeri, izbor obično padne na neki romantični naslov, te ako je još "hepiend", sreći nema kraja.

Što i nije loš izbor, jer filova koa što je ovaj je sve manje, pogotovo ako su iz zemlje izlazećeg sunca, koja više neguje i ceni produkciju sasvim drugih žanrova. Kako god bilo, priča se odvija oko mladića Hisashija , naivnog i bez isjustvasa ženama, a koji se i takav dopadne devojci Mai, ali ona zbog zapaljenja mozga, upada u komu, iz koje se , nakon 3 godine budi, ali bez ikakvog pamćewa. Tu počinje borba njenog verenika , sa , to sam već rekao , srećnim krajem. Pa sad da vidim toog majčinog sina, koji na kraju nije pustio junačku suzu..

Dakle, film  se realno, ako baš niste ljubitelj ovih priča, može i preskočiti, ali ga ipak imajte u vidu za specijalne trenutke i raspoloženja...

Ocena:6/10

Režiser:Takahisa Zeze

Scenario:Hisashi Nakahara

 

 

 


STEEL RAIN

              STEEL RAIN

Spektakularni akcioni-špijunski-triler film, koji postavlja nove granice u filmovima koji se bave odnosima obeju Koreja.

Raspolućenost Koreje na severnu i južnu je svakako bolna tema za tamošnji narod, ali i ceo svet zbog stalne pretnje ratom, koji bi svakako bio krvaviji od rata koji je trajao od 1950-1953. godine. Upravo ovaj film se bavi temom šta bi bilo kad bi bilo, tj. hipotezom šta bi desilo u slučaju vojnog udara jer je veliki vođa previše mekan za tamošnji vojni vrh(sic!), i kakav bi bio odgovor Južne braće.

Film plete zaplet oko vrhunskog tajnog agenta severa Um Cheol Woo-a i južnog sekretara ministarstva bezbednosti,Kwak Cheol Woo-a, koji igrom slučaja bivaju primorani da zajedno sarađuju , ne samo kako bi spasli svoje živote, kao i broja 1 Severne Koreje, već i sprečili nuklearni armagedon.

Prepun tenzije i doličnih akcionih scena, pomalo obojen atmosferom filmova slične tematike iz nekih prošlih vremena, sa tanano odabranim komičnim scenama-oduševljenje korejki koje su dale krv za velikog vođu-, film bez problema drži pažnju od prvog do poslednjeg minuta i predstavlja reper kako se ovakvi filmovi imaju snimati 2018. godine, a i za ubuduće. Bespotrebno je napomenuti kako je ovaj naslov must have za svakog filmofila, pa se usudite ne gledati ga!

Ocena:9/10

Režiser:Yang Woo-seok
 
Scenario: Yang Woo-seok
 

 

 


Agent Mr. Chan

             Agent Mr. Chan

 

Pokušaj parodije komedija o tajnim agentima i satire na obožavaoce koji nemaju svoj život- konfuzno? I jeste.

 

Agent Mr. Chan je vrsta filma koji se puste u distribuciju oko kineske nove godine i cilj im je da ostvare što veću zaradu za što manje vremena, i to je legitiman cilj, jer neki filmovi treba i da nas zabave. Problem je što ovaj film i nije baš preterano zabavan i što se rasplinjava u želji da parodira nekoliko oblasti u jednom filmu, a to je , ipak, preveliki zalogaj za ovu ekipu.

Mada, glumačka ekipa je solidna, pogotovo glavni lik Dayo Wong, kao i cela ekipa Hong Kong glumaca koja daje kameo doprinos. Opet, sve deluje nekako usiljeno i zbrkano, i ma koliko se trude kinezi baš i nisu majstori smeha kao neke druge nacije-Englezi su tu i dalje šamiponi- tako da ostaje utisak da je sve moglo bolje.

Dakle, prva polovina filma gde se parodiraju tajni agenti je skoro pa odličan, ali potonji nastavak sa parodijom na pop grupe i njihove obožavaoce je zamoran. Ako ste baš fan kineskih komedija, ima i boljih, te ovu možete i da preskočite.

Ocena:5/10

Režiser: Jeff Cheung

Scenario:Jeff Cheung

 

 


Powered by blog.rs