filmdalekogistoka

a hard day

, — Autor doragan @ 12:08

            A HARD DAY

 

Policijski triler  kavi se štancuju u Koreji, ali kvalitetni štanc trileri, molim, uočite razliku.

Dakle, šta imamo? POkvarenog policajca?Da. Pride ucenjenog?Da. Upečatljivog i harizmatičnog protivnika?Da. Pa,kad sve to imao film ne može biit loš. I nije, naprotiv, veoma, veoma je dobar, i držaće Vas prikovanog za kerane ,a otada ćete tražiit još i još.

Nravno, sad ne bi valjalo ići u druug kranost i glorifokovati neumereno. Ali, ovo je film stare škole,rdjen po peesu, i bilo bi ga šteta propustiti.Glumci su odlični, i režija, muzika, napetost kojase sa merom gradi sve do kraja filma..sve ono u čemu su Francuzi nekada bili uspešni.

Zakqučak je jasan, ovo treba gledati, volei ili ne ovaj specifični šanr, jer neke stvarii se mogu rešiti samo pesnicam i pištljima!

Ocena:8/10

Režija i scenario:Seong-hun Kim

 


THE POOL

, — Autor doragan @ 12:22

                     THE POOL

Bazen je film sa Tajlanda, i mogoa bi se podvesti pod podžanr film preižavqavawa. Ovde je cilj preživeti u na dnu praznog bazena ,u "društvu" aligatora.

 

Dakle, film prati mladića Deja i njegovu devojku,koji se, sticajem nesrećnih, a kojih drugih okolnost, nađu na dnu praznog bazena, a kako se radnja dešava na Tajlandu, tu se nađe i aligator. Gladan aligator, čisto da film bude uzbudljiviji. Tu počinje borba na život i smrt, uzbudljiva,mora se priznati, te se moraju pohvaliit autori filma, koji su mudro film zadržali u razumnim granicama-oko sat i po dužine.

Besmilseno je prepričavati radwu, jer se ista svodi na-izbegavaj aligatora po svaku cenu-, ali film drži pažnju i preporučujem ga u ove tople letnje sate. Koliko da pazite šta ili koga ćete zateći u bazenu sledeće godine kad ga budete ponovo punili!

Ocena:6/10

Režiser i scenarista:Ping Lumpraploeng

 


Concerto of the Bully

, — Autor doragan @ 13:00

           Concerto of the Bully

Hong Kong filmadžije vole filmove o otmicama, gde se žrtve zbližavaju sa otmičarima.

Tako i u oovm filmu, žrtva, devojka malde popo zvezde,koja za njega stvara i muziku, biva kidnapovana od strane , lokalne bande gubitnika, dužne do grla, da bi se u toku filma, razvila romanse izeđu jednog od otmičara, koji je osetljiv na određene zvuke i devojke. Štaviše, na kraju filma, i on postane muzička zvezda izvodeći pesmu koju je Hitgirl, to joj je umetničko ime, napisala za dragog joj kidnapera!

Srećom, glavni glumci su dopadljivi i izvesno se stvorila "hemija" među njima, ap tako lakše svarimo nebulozu od priče, pa i bljutavi pop, koji se provlači kroz film. Kineska opo muzika je beznadežno saharinska. Moglo je i bolje.

Ocena:5/10

Režiser:Fung Chih-chiang

Scenario:Charlie Choi and Fung Chih-chiang

https://dustyreels.files.wordpress.com/2018/10/concertobullyposter.jpg?w=600 


BUFFALO BOYS

, — Autor doragan @ 12:48

       BUFFALO BOYS

Film iz Indonezije. Retka roba na našim policama. Ako niste znali,jedan od najboljih filmova uopšte posle 2000 , Raid, je iz Indonezije, ikao je režiser iz Velsa.

 

Ovaj film je, hvala Bogu, ima donekle origilnalan zaplet, a to je dva momka iz Indonezije rade koa kauboji u Ameriic, oko 1860. godine, sa svojim ujakom. Posle vesti koje dobijaju iz otaxbine, i ranjavanja ujaka, vračaju se u rodnu grudu,koja je pod okupacjom Holanđana i domaćih izdajnika. Ovo zvući poznato? Nravno, tu su sporedni zapleti ,nekoliko lepih devojaka, sve dok priča ne kulminira u poslednjih 20-ak minuta do konačnog obračuna, u maniru špageti vestrna, a kooji smo čekali ceo film, da viidimo "pravu stvar".Glumci su uverljivi, i nećete imati problema da se saživite sa indonežanskim kaubojima.

Obračun je spektakularan i opravdava postojanje ovog filma, za svaki minut potrošen na njega, mada ima i onh koji će premotati do tog dela, što razumem, ali ne odobravam.

Ocena:6/10

Režija i scenario: Mike Wiluan

 


ANIMAL WORLD

, — Autor doragan @ 12:26

                  ANIMAL WORLD

Kineski film snimljen po motivima japsnke mange? Verovali ili ne, i ovo je moguće!

 

Animal world je dobar film. Mogao bi se u startu otpisati koa tupavi akcijaš, ali ipka je nešto više. Glavni junak Ženg ima roblema sa lovom, ako nema?, i prevaren, još i od prijatelja, kao da nema neprijatelja dovoljno, pristaje na ucenu od negativca Andersona, koga tumači briljantni Majkl Daglas.Ucea je da igra kamen, papir,makaze na brodu, gde se tajkuni klade na to koće od silnih nevoljnika da preživi.

E, sad ako se pitate šta je to toliko zanimljivo, verujte da jeste. Objašnjenja koja prate igru, koja se igra sa kartama, uzgred budi rečeno, su fascinantna, i nikad nisam ni slutio da je tako,naizgled prosta igra, u stvari veoma složena i puna iznenadjenja. 

Hepiend jeste neizbežan, ali film Vas drži prikovanim za ekrane, a dodatni plus su sekvence sna i halucinacija koje prate glavnog junaka koji  tako projektuje svog alter ega. Gledati!

Ocena:8/10

Režiser: Han Yan
Scenario: Han Yan, based on the Nobuyuki Fukumoto comic

 


GOLDEN JOB

, — Autor doragan @ 12:13

               GOLDEN JOB

Golden Job ponovo okuplja ekipu iz devedesetih iz serijala Young and dangerous, koji je u to vreme bio poveči hit. Posle dvadesteak godina, momci su i dalje tu, i podjednako dobro prže i paleč

Dakle, tu su ponovo. Lion, Mouse,Crater i Calm.Deo bratstva je i Bill, i "otac" papa, i zaplet može d apočne. Ekipa pokušava da ukrade tovar lekova za kineksu miisiju u Africi, da bi se film prebacio u Budimpeštu gde Bill sa par dodatih negativaca krade tovar zlatnih poluga. Do kraja filma pratimo nastojanja ostaTka bratstva da se osveti zbludeloj ovčici, a put nas vodi preko celog sveta.

Uzbudljivo jeste, ali nekkao sterilno, i predvidljivo,fali ono nešto što je krasilo ranije filmove made in Hong Kong, a toga ovde nema. Krajnji utisak je mlak i nećemo ikadapoželeti da film ponovo gledamo.

Ocena:5/10

Režiser: Chin Ka-lok

Scenario: Kim Dong-kyu, Kwok Kin Lok, Erica Li, Heiward Mak

 

 


GRASS

, — Autor doragan @ 12:25

                    GRASS

Ako u književnostipostoje skribomani, onada i u svetu fllma postoje njiovi pandani, režiseri koji snimaju filmove kao na traci, a koji su slični i po (ne)kvalitetu, i po brzom nestanku iz našeg sećanja.

Jedan iz te grupe je hon Sang Soo, korejksi režiser čiji filmovi uglavnom egzistiraju po fetivalima, gde oduševljavaju lenje kritičare, ili sloj ljudi kkoji "na silu" gledaju tzv. umetničke filmove, jer ih to čiin pametnijim od ostale publike. Da me ne shvatite pogrešno, protiv sam i podilaženju publici i zaglupljivanju sa super herojskim filmovima što je trend u Americi, ali sam i protiv ovakve krajnosti kao ovaj film, jer to tera publiku iz bioskopa.

 Ne bih dalje o ovom filmu,jer on jednostavno to ne zaslužuje, crno beli kvazi umetnički film, srećom dužine od 66 minuta .pa ako ga neko bude i gledao, bar neće patiti .

Ocena:2/10

Režiser i scenarista: Hong Sang soo

 


shoplifters

, — Autor doragan @ 08:43

                    SHOPLIFTERS

Dobitnik Zlatne Plame 2018. godine, nikako ne znači da imao dobar film za gledanje, što je pravilo za skoro sve filmske festivale, pa i za nagradu Oskar. Međutim, ovog puta, film je ne samo vredan pažnje, već apsolutno zaslužuje Vašu pažnju.

 

Neuobičajeno za Japan, film nije adaptacija mange, već samosvojno delo, i bavi se porodicom sa margina japanskog društva, što je još neobičnija tema za japanski film. Porodoca sitnih lopova, koji preživljavaju od danas do sura,, ali porodica gde se svi članovi međusobno vole, pomažu, i gde neobičan bračni par usvaja decu koju su njihovi prirodni roditelji ostavili. Pa, u čemu je njihov greh?

Svako ko odstupa od kodeksa normalnog, šta god to značilo u određenom trenutku za određeno društvo, biva prokažen i odbačen, i mora biti spreman  da trpi polsedice, makar ništa i ne uradio loše. Nije više važno biit dobrim čovekom, već se uklopiti u definiciju normalnog. Tako i naši junaci, bivaju kažnjeni za dobra dela, što je apsurd modernog vremena.

Shoplifters je u svemu savršen, počev od scenarija, glume, suptlne režije, sve je na svom mestu, dok je priča zahvaljujući svojoj poruci prijemčiva za ceo svet. Apsolutna preporuka!

Ocena:9/10

Režiser: Hirokazu Koreeda

Scenario: Hirokazu Koreeda

 


KURO

— Autor doragan @ 12:44

                                    KURO

 

Japanski art film, koji iskušava Vaše strpqewe, ali je i hrabar pokušaj da se prikaže nešto novo.

Problem sa tzv. umetničkim filmovima je često taj što neobičnost njihovih ostvarenja je ujedno i  jedini ili najveći kvalitet tih ostvarenja. Takav slučaj je i sa ovim filmom ,koji priča priču o devojci Romi, koja živi u Parizu, i brine o nepokretnom momku Milu, koji je nesrećnim slučajem )valjda?), ostao nepokretan.

Film je bez dijaloga, praćen jedino naracijom same Romi, što mnoge scene, pa i samu radnju u monogome čini teško razumljivom. No, to je osobina mnogih filmova iz ovog podžanra, ali biti neobičan nije dovoljno da se bude i dobar film. Tako i ovaj. Osim pristupa, film ne nudi neke druge kvalitete, pa će brzo biit i zaboravljen. Đalosno, ali zasluženo.

Ocena:4/10

 


REVENGER

, — Autor doragan @ 07:29

          REVENGER

Južno korejski akcioni spektakl stare škole, to se ne propušta, čak i ako niste ljubitelj ovog žanra!

 

Dakl, priča je jednostvna, koliko da imamo podlogu dok naš junak melje sve pred sobom:interpolov agent Kim, biva doveden na ostvro, negde u Indjskom okeanu, gde robija se sam kriminalni ološ, a sa namerom da se soveti svom arhi-neprijatelju(neko generičko azijsko ime). Glumi ga fenomenalni Bruce Khan, koji je, gabaritniji za azijske glumce, što mu ne smeta da pruži vrhunski set veština za tabanje hordi koje ga čekaju do finalnog okršaja.

Ima i nekoliko mana, cgi krv, nepotrebni flešbekovi, dok je humor neuobičajeno mnogo prisutan, ali nije loš. Ne bih dalje dužio, jednostavno najbolji akcijaš nekoliko godina unazad!

 


STRAY

, — Autor doragan @ 09:05

                         STRAY

Strogo gledano, Stray se ne bi mogao podvesti kao film made in Japan. No, obzirom da je zaplet vezan za sudbinu jedne japanske porodice, ipak je opsi ovog filma uvršten , a da li ima još nekih razloga, procenićete i sami.

Odmah da odgovorim na prehodno pitanje: i nema baš mnogo razloga. Film nudi generički horor zaplet, sa ne baš nekim efektima, ali gluma za film ove produkcije i nije loša. Dakle, priča prati tinejdžerku Nori, čija mjka misteriozno sagori sama od sebe. Problem nastaje kada se ugljeničnom analizom utvrdi da je leš star hiljadu godina. Nori tada postaje svesna svijih moći, koje se ispolje kada se uznemiri, kao Keri. I tako se priča odmotava ka neizbežnom kraju, predvidljivi i pomalo dosadno, ali film ne traje predugo, što je ovde kompliment veliki kao kuća.

Dakle, ako ste zagriženi fan horor filmova, odgedajte i ovaj, ostali preskočite.

Ocena:5/10

Režiser: Joe Sill
Scenario: JD Dillard, Alex Theurer

 


THE CRIMES THAT BIND

           THE CRIMES THAT BIND

Finale triologije o detektivu Kagi, nakon filmova Thermae Romae, After the Storm, po romanima prilično popularnim u Japanu.

Poenta i romana i filmova o Kagi nije sam zločin, već više dramski odnosi između protagonista, socijlani konteksti, a tu negde su i zločini. Ko je navikao na misterije ala Agata Kristi ili na blesave američke csi serije, ovde neće biti na svom terenu.

Tako je i uvom filmu:priča počinje 2017 prikazujući ubistvo žene Michiko, da bi se flešbekom vratili u 2001. godinu,  gde viidmo storiju o Kaginoj majci, koja počinje život iz početka,zamećući tragove svoje prošlosti. Kako će se ove dve priče spojiti ostavljama, Vama gledaocima da otkrijete, ali bićete nagrađeni višeslojnom, složenom i melodramatičnom pričom, koja je više drma anego krimić za lagana popodneva.

Ocena:7/10

Režiser:Katsuo Fukuzawa

Scenario:Lee Jeong-mi, po romanu Keigo Higashino

 

 

 


INUYASHIKI

— Autor doragan @ 11:12

          INUYASHIKI

Još jedan sf film iz Japana, i još jedan film zasnovan na manga serijalu. Ok, to smo apsolvirali na desetine puta, ali stara priča je i da ta kombncaija retko kad omane, pa je tako i ovog puta.

Štaviše, Inuyashiki je veoma dobar film, koji obrađuje temu čestu u Made in Japan filmovima, simbiozu ili bar uticaj vanzemaljksih artefakata i mašina na ljude, tj. telo, počev od legendarnog Tetsua pa do serijala Gantz, na primer.

Ovde priča parti dva poptuno različita lika:starijeg, ni po čemu posebnog služebenika Ichira i buntovnog mladića Hira. Igrom slučaja, obojica jedne noći obasja čudna svetlost, koja ih menja tako što bojica dobijaju supe moći preko vanzemaljske mašinerije u njihovim telima. Mladić to koristi da se sveti i ubija, bukvalno svakog na koje naiđe, dok starac dobija moći koje korisit za lečeje i oporavke drugih ljudi. Naravno da će uslediti obrčun njih dvojice, i naravno da je otavljeno mesta za nastavak. Ali, ono što odvaja ovaj film od sličnih je briljantan prikaz likova, karakterizacija istih i poseban odnost prema starijim ljudima.

Ocena:8/10

Režija:Shinsuke Sato

Scenario:Hiroshi Hashimoto

 


THE VANISHED

                    THE VANISHED

 

Uzbudljiv, napet i držaće-Vas-do -kraja-u -šaci triler iz Koreje, debitanta režisera Lee Chang-Hee,pred kojim je težak posao u budućnosti:kako posle nadmašiti ovakvo delo?

Film pozajmljuje ideju od španksog trilera The Body, sa atmosferom iz starih, dobrih noir ostvarenja iz sad već ne tako bliske prošlosti, ali to i nije tako važno, koliko saznanje da je ovaj film bez mane, napet, sa obrtima od kojih zastaje dah, besprekorne glume i sveopšte egzekucije svih sasojaka d kojih se pravi odličan film.

Priča počinje od nestanka ženskog leša, vlasnice moćne farmaceutske kompanije, a sumnja prigodno pada na muža. Istragu vodi problematični inspektor  Woo Joong-sik, koji uprkos svim pritiscima vodi istragu onako kako on misli da je ispravno..sve do samog kraja. Koji će Vas ostaviti bez daha, ako ste sačuvali koji za kraj.

Jasno je da je ovo najubudljivijih par sati koje možete dobiti do sada , ove 2019. godine i bili biste ludi da ovo propustite. Ocena sve govori.

Ocena:9/10

Režiser:Lee Chang-Hee

Scenario:Lee Chang-Hee,Lee Hi-Chan

 


THE WANDERING EARTH

          THE WANDERING EARTH

Kineski sf spektakl koji efektivno poništava svu postojeću konkurenciju, kao i da ne postoji...

 

Čekaj, kinezi i sf? Ali, i autor ovog bloga je već opisivao kineske fantazi filmove, koji su na korak od punokrvnog sf. Ovim filmom su nezadrživo udarili temelje tom žanru, već su odmah pokazali i samosvet u smislu da oni-uz određenu pomoć Rusa- spašavaju svet. Za amere i ostale zapadnjake tu nema mesta. Bravo!

Realno, ko bi danas mogso da spasi svet? Ko bi osim kineza, kako je u filmu prikazano, mogao da u kratkom roku izgradi podzemne gradove za milijardu ljudi, 10 000 motora koji će vući Zemlju na put dug 2500 godina? A upravo se o tome radi, našoj planeti preti propast zbog širenja Sunca i jedini spas je pobeći odavde, što dalje ,do prve zvezde. Zaplet se usložnjava kad Zemlja dođe do Jupitera, koji svojom gravitacijom preti da je privuče-i uništi.Tu stupa na scenu glavni junak, kineski astronaut Peiqiangsa Makarovim, ruskim astronautom, spašavaju dan, sa pomoći sa Zemlje, gde hrabar tim spasilaca pokušavaju da osposobe motore...

Vrlina filma je u uverljivosti celokupnog sveta, gde i cinici i tragači za dlakom u jajetu ostaju bez argumenata, jer sve dekuje tako moguće, pa efekat neverice pada u drugi plan. Vizuelni efekti su odlični, i nadamo se da će film biti otkupljen za bioskope.

Do tada, snađite se i gledajte.

Ocena:9/10

Režiser:Frant Gwo

Scenario:Frant Gwo,Liu Cixin(autor novele po kojoj je snimljen film)

 

 


Powered by blog.rs