filmdalekogistoka

PARASITE

, — Autor doragan @ 11:45

              PARASITE

Pobednik Kanskog festivala 2019 i jedan od najboljih filova ove godine, čini da nam se vraća vera u jake i velike filmske priče.

Parazit je bizarna crnohumorna komedija, a opet tu su i delovi filma koji su čist triler ili noar krimić. Ok, mešanje žanrova je nešto karakteristično za Daleki istok. Priča se odmotava oo porodice iz donjeg sloja društva, predvođena ocem Ki-taekom, čijem sinu se osmehne sreća, da prredaje engleski ćerci jednog bogataša . Uskoro cela porodica , an mućle i prevaru, akako bi drgačije, uspeva da se infilitrira u porodicu Park nagrizajući kao, paraziti, dosadašnje odnose porodice.

Kao da to nije dovoljno, u podrumu zatiču muža dotadašnje služavke,koji je tu skriven živeo godinama. Tu počinje borba na život i smrt između dve pododice -koja će imati posledice i na i na njih, i na Parkove koji su oh obe, zapošljavalli.

Ima tu urenebsnih scena, ali scena dosotjnih jednog Pekinpoa,kao i lirskih momenata. Teško je reći da li osećamo nešto prema našim anti junacima, ali ipak, bivamo uvučeni u njihov svet, i ne možemo ih ipak, olako odbaciit kao neku vrsti white trasha na korejski način. Kkao god, odličan film.

Ocena:9/10

Režiser:Bong Joon Ho

Scenario:Bong Joon Ho,Han Jin Won


 

 


THE SPY GONE NORTH

, — Autor doragan @ 07:47

          THE SPY GONE NORTH

Špijunski trileri su skoro izumrla vrsta, što je šteta jer su po pravilu uzbudljivi, sa pravim junacima od kriv i mesa-ne to nis ti Džejms Bonde!

Srećom, Južna Koreja i dalje snima takve filmove u ećem broju nego sotali, i to im dobro ide.Na to utiče i stari ideološki i svake druge vrste neprijetelj sa severa poluostrva, što daje neiscrpan izvor inspiracije, što prave, što fiktivne

Ovaj film je inspirisan stavrnim događajima iz devedestih godina prošlog veka, i južnokoreskim agenstom Crna Venera, to mu je bilo kodirano ime.

Fil realistično i drasmki duboko prikazuje odnose koji su vladali u to doba, između dve Koreje, ali i previranja u samoj Južnoj Koreji. Ipak, glavni junak je Crna venera,koja polako,uporno i uspešno gradi svoj put do smaog vrha Zla, odnosno Kim Džong Ila, a u cilju dobijanja informacija o nuklearnom programu severnjaka.

Odličan i uzbudljiv naslov koga svaki ljubitelj žanra mora odgledati"

Ocena:8/10

Režiser:Jong-bin Yoon

Scenario:Sung-hui Kwon

 

 


THE GREAT BATTLE

— Autor doragan @ 12:42

THE GREAT BATTLE

Velika bitka.Generički naslov iza koga se krije veoma, veoma, dobar film.

Obožavam ratne filmove, pa čak i sko su slabijeg kvaliteta, te je moguće da nisam u potpunosti objektivan, kad je ovaj žanr posredi, ali velika bitka-zaista s mogli da daju bolji naziv-je spektakl koji je u vrhu sa svim boljim filmovima iz ove grupe. Film pkriva opsadu Ansija u 7. veku nove ere, kad je dinastija Tang iz Kine, izvršila invaziju Koreje,koja je bila odeljena na tri frakcije.Kao da to nije dovoljno, nakon jednog poraza, kadet Samul je poslat da ubije komandtanta tvrđave Ansi Yanga, ali srećom po stanovnike i posadu grada, ne da nje odbio zadatak, uverivši se u hrabrsot komandanta,već je uspešno poslao i pomoć po opsednuti grad.

Scene bitaka oduzimaju dah i u tome je film najbolji, dok poneki draski i melodramski mometni deluju nedorečeno, ali to ne umanjuje kvalite filma nimalo.Obvezno gledati!

Ocena:9/10

Režija i scenario:Kim Kwang-sik

 


Powered by blog.rs