filmdalekogistoka

THE BEAST

                        THE BEAST

Uzbudljiv, napet i kompleksan film o rivalitetu i onom mračnom što leži u svima nama.

 

Neuobičajeno za Koreju, ovde je reč o rimejku, i to francuskog filma 36.Priča se odmotava oko dva detektiva Hanu i Jungu, prvi je tipa "sve po propisu", dok je drugi inspektor koji radi van pravila i ne libi se ničeg što bi moglo da mu donese uspeh u nalažanju zločinaca.

Ovog puta, otkrije se osakaćeni leš nestale devojke i oba detektiva imaju zadatak da otkriju ubicu. Deo filma koji prati rivalitet je bolji deo filma, i opisuje njihove napore da potkopaju jedno drugog. Pogotovo se ističe do tada besprekorni Han, gde se lepo oslikava njegova transgormacija u beskrupoloznu osobu koja ne preza da preduzme sve da potkopa svog protivnika, više nego da reši slučaj.Čak i po cenu smrti svog kolege.

Svakako dobar film, mračan i težak kao i svaka dobra policijska priča.

Ocena:7/10

Režija i scenario:Jeong-ho Lee

 


TIME TO HUNT

      TIME TO HUNT

Već viđena premisa, smeštena u distpijsku Koreju, negde u bliskoj budućnost.

 

Kad kažem več viđena, mislim na zaplet gde neko, obično plaćeni kriminalac, progoni nekog po zadatku sve do smaknuća.Plaćen ubica nije lak posao, ali dosta o njemu. Glavni lik ove priče je Jun seok, manji krimos u pokušaju,koji posle zatvora od tri godine, izlazi na slobodu...da bi video da bi bilo bolje da je ostao van spoljneg sveta koji je u raspadanju.

Zato , sa dvojicom starih drugova, se odluči na pljačku lolalne kockarnce, da bi posle pobegli na Tajvan.Plačka uspe, ali vlasnici kockarnice se ne mire sa gubitkom, biće da nisu osigurani.Tad počinje lov,kao što i naslov filma govori.

Naš junak shvata da bekstva nema, iti je moguće niti poželjno ostaviit stvari nerešene. Što je i najvredniji deo filma, koji ne donosi ništa novo u svom žanru, plus je predugačak za svoje dobro.

Ocena:6/10

Režija i scenario:Yoon Sung-hyun

 

 


THE MAN STANDING NEXT

    THE MAN STANDING NEXT

Južna Koreja je sredinom sedamdesetih bila pod vlašću diktatora, Parka, koji je bio ekvivalent režimu Severne Koreje, samo u kapitalističkoj izvedbi..

Ipak, on je postavio temelje modernoj Koreji, omogućio je razvitak jakih biznisa koji su i danas temelj uspehu Koreje. Sad, što nije bilo političkih i mnogih drugih sloboda, to je drgo pitanje. Ali,kao i mnogi takvi režimi, isti padaju zbog novca.Tako, u Amerku beži bivši šef njihove verzije CIA, a sledi ga, u pokušaju da umanji štetu po režim,njegov zamenik.

Vremenom, on od zagrišenog režimobranitelja, postaje sopstvena suprotnost, čak i ubica diktatora,koji je svojim činom spasio državu. Film je rađen po istinitim dogašajima, tako da mislim da napisano nije spojler, i šteta je što više nema takvih ljudi kao hrabri Kim Gyu-pyeong.Obavezno gledati!

Ocena:9

Režija i scenario:Woo Min-ho 

 

 


PROJECT GUTENBERG

         PROJECT GUTENBERG

Dali film sa Chow Yun Fatom može biti dosadan? REcimo da je odgovor ipak ne, iako ovaj film ne isporučuje sve što je obećavao i nudio.

Priča o famoznom kriminalcu Painteru, čiji trag vodi preko manjih , bar se tako činilo, kriminalaca, i ne može ipak biti tako interesantna, jer to je ipak, afetr all, priča o slikarima i falsifikatorima. Ima tu ubistva, potrage za pravim mastermajndom koji stoji iza zločina, ali nekako je sve to tanko.Film,takođe,traje preteranih dva sati i frtalj minuta, a priča nema tak kapacitet da popuni vreme dovoljno kvalitetno. 

 

Kraj filma je isforsirano snimljen, bez katarze i zadovoljenja publike. Ipka, gluma je odlična,i kasting je vrh Hong Kong postave. Sve je na svom mestu,ali bez pravog ukusa.Šteta, malo je nedostajalo..

Ocena:6

Režise i scenarista: Felix Chong 

 

  


THE VILLAGERS

, — Autor doragan @ 10:55

             THE VILLAGERS

Još jedan korejski film, i još jedan korejskog Rocka, Don Lee, koji ispod grube spoljasnosti krije nežno i osećajno srce. Bljak, zar ne?

Pa, i nije bljak. Don Lee je odličan u svojoj svedenoj glumi,jer njegova pojava među sitnim Koreancima je dovoljna da zaseni sve okolo sebe. U oovm filmu glumi bivšeg učitelja boksa koga za kaznu prebacuju u jednu školu, bogu iza nogu, jer se pobunio protiv prevera na boks mečevima.

Došavši u malo misto, sve mu smeta, ali najviše fakat da se niko ozbilno ne bavi nestankom jedne devojke od pre godinu dana. Nailazi na zid čutanja i udružen sa drugaricom otete učenice, pomalo nevoljno kređe u istragu.

Uobičajeno za korejski film zadnjih godina, iza svega stoje korumpirani političari i cela lokalna vrhuška, dok naš junak, na kraju filma odlazi iz grada nakon uspešno obavljenog posla,kao u starim vesternima. Prijatno gledanje!

Ocena:7/10

Režiser i scenarista:Lim Jin-soon 

 


EXIT

, — Autor doragan @ 10:38

           EXIT

Ove godine korejski filmovi preovlađuju.Još jedan je pred nama, film katastrofe, Izlaz.

Neuobičajeno, prvih pola sata film je čista komedija, i već sam pomilslio da sam pustio pogrešni film. Glavni lik je mladić Yong Nam, nezaposleni zgubidan kome je devojka nastradala u free climbingu, veoma rizičnom sportu, koji je i on upražnjavao. Već godinama ne radi i ne izlazi iz kuće, ali njegovih pet minuta slave i prilike da se trgne iz učmalosti, je tek pred njim.

 

Prilku za to mu omogućuje bivši radnik jedne farmaceutske kuće,koji pušta smrtonosni gas baš dok naš junak slavi 70 rođendan svoje bake u lolalnom restoranu. E, upravo tada film se prebacuje u žanr katastrofe, mada je i proslava pretila da krene tim putem, i naš junak dobija prilku da spašava ljude na sto načina sve sa akrobacijama..

Dakle, uživaćete u akciji, možda pomalo dosadnoj na momente, ali teško je odrđavati napetost sat i po vremena. Ipak, vredan je Vaše pažnje.

Ocena:6/10

Režiser i scenarista:Lee Sang-geun 

 

  


DOOR LOCK

          DOOR LOCK

Korejski triler,koji za čudo, nije originalno delo, već rimejk španskog dela Sleep Tight.

 

Rimejkove, načelno ne volim da gledam. Teško mi je da se na prvu loptu setim koji bi to rimejk bio bolji od originala.A ako nije bokji čemu snimanje? Door lock je dobar film, dobar triler, koji drži pažnju, napet je i sve do samog kraja nećete znati ko je "ubojica". Već to je dovoljno da se film pogleda.

I ovde je reć o devojci koju proganja ,u početku nepoznata osoba, i koja je pokušala da nasilno uđe u kuću.Sumnja pada na dežurnog krivca,kome je jedina krivica neotesanost u ponašanju i drskost.Pa,onda bi polovina građana bilo krivo?Kako se na policiju uobičajeno ne možemo osloniti, Kyung-min,naša glavna heroina, sa svojom drugaricom sa posla, kreće u istragu. Sve do klimakteričnog finala... 

Dakle,  solidan film,pogotovo za ljubitelje trilera, razumne dužine, pa pogledajte.

Ocena:7/10

Režiser:Kwon Lee

Scenario:Kwon Lee,Park Hee-jung

 

 


IP MAN 4

             IP MAN 4

Kraj sage o Ip manu, veliko učitelju borilačkih veština, velikom čoveku pre svega. Ipk, svemu dođe kraj, pa i ovoj sagi, a kraj je spektakularan kako i dolikuje ovom serijalu.

Film polinje vešću u kome Ip saznaje da je teško bolestan, i zato odlazi u Ameriku da preko lokalne kineske zajednice prebaci svog problematičnog sina u neku dobru školu. Ipak, ne dobija očekivanu pomoć.ali zato on ne okleva da drugima pomogne..kao i uvek.

Ovog puta pomaže ćerki lokalnog šefa kineske zajednice, ali da sve bude komplikovanije, tu je i odnos jednog od oficira američke vosjke koji se protivi uvođenju kung fua i koji po svaku cenu protežira karate. Ok, neki zaplet treba da postoji, ali ovaj nije baš najsrećnije odabran, i više služi kao paravan rasističkom odnsu prema Kinezima uopšte.Naravno, borilačke scene su fenomenalne kao i uvek, čak i krvavije nego u ranijim nastavcima. Videćemo i velikog Brs Lja kao šlag na torti. Geldajte!

Ocena:7/10

Režija i scenario:Wilson Yip

 

 


FIRST LOVE

            FIRST LOVE

Ah,veliki Takashi Miike se vraća ,po ko zna koji put i po ko zna sa kojim po redu odličnim filmom!

 Zaplet je karakteristično, a to važi za njegova najbolja dela, jednostavan i pomalo bizaran: mladi bokser Leo saznaje da je smrtno bolestan i da će pomoći nekoj osobi. Ta dva saznanja kad se spoje u jedno znače samo akciju,a opravdanje za krv i uzbuđenje dobijamo u devojci po imenu Monika,kojoj nameštaju krađu droge.

Ceo plan prave jedan jakuza i jedan korumpirani policajac, a između njih je Leo, i još mnoštvo likova sve do klimakteričnog finala. Ne dajte da Vas nešto spreči u gledanju oovg filma, zabavan i krvav koliko treba da bude!

Ocena:8/10

Režiser:Takashi Miike

Scenario:Masaru Nakamura

 

 


A SUN

             A SUN

Porodična drama, i to skoro pa remek delo, dolazi sa Tajvana, koji je u večitoj senci ,ostalh azijskih tigrova. 

U redu, Tajvan i nije baš poznat po kinematografiji. Prva asocijacija na to ostrvo je tenzija sa maticom Kinom, i kompjuteri, počemu su svetski poznati.Kako god, ovaj film je porodična priča, o običnim ljudima, moglo bi se reći.Tačnije, o dva brata, jednom za uzor A-Hao i jednom delikventu, crnoj ovci porodice,A-Ho.Već  viđeno,reklo bi se na prvi pogled.Kakva greška. 

Porodica je sve svoje nade položila u uzornog sina, odličnog studenta, sa devojkom iz dobre porodice, ali..njegov tragičan kraj primorava ih da preispitaju ceo dotadašnji život i gde su to pogrešili. Ipak,pravi junak filma je tragični lik oca,koji je celog života igrao po pravilima ,pošten do idiotizma, čvrstih moralnih pravila..sve dok nije primoran da sve to baci da bi spasio drugog sina.

Zaista odličan film, drama koja se prati pune pažnje i koja pleni svojim pripovedanjem, i od svakodnevnice priča priču veliku koa sam život.

Ocena:9/10

Režiser:Chung Mong-Hong

Scenario:Chung Mong-Hong, Chang Yaosheng

 

 


hit and run aquad

       HIT AND RUN SQUAD

Akcioni-policijski-triler, dobar, ali predugačak.

Neshvatljivo mi je zašto se snimaju "akcijaši" koji traju preko dva sata. To ne ide. Azijski kinematografi vole da prave miš-meš od svojih filmova, sa deltom zapleta, podzapleta, mešanja žanrova i šta sve ne. Uglavnom ispadne dobro. Ali, sad baš i ne. Ovaj film je dokaz. Dakle, immao osnovni zaplet, akciju policije da uhvati vezu korupcije u pliciji, pa da privedu pravdi korumpiranog bivšeg vozača formule jedan, pa zaplet između činovnika osiguranja i njegovog oca, pa prisećanja kkao je došlo do usvojenja...previše.Jednostavno previše a da bi bilo dobro.

Što je šteta jer su angažovani odlični glumci, akcione scene su odlične, iako i tu ima problema sa trajanjem. Dakle, ovaj naslov odgledajte ako baš volite ovaj žanr.

Ocena:6/10

Režija i scenario:Han Jun-hee

 


FAREWELL

                      THE FAREWELL

Jedna od najčešćih fraza prilikom opisivawa filmova, je "topla, qudska priča". Užasavam se te šuplje frazeologije, ali baš sam se nje setio kad sam odgledao ovaj film.

A upravo bi taj naslov najbolje opisao film. Priča se odvija oko ponovnog ujedinjenja velike kineske porodice, sa svih krajeva sveta, koji dolaze u Kinu, da bi se oprostili sa bakom Nai Nai. Navodno, dijagnostivan joj je rak pluća i nije joj ostalo više od tri meseca. I to je sve od zapleta.

Međutim, upravo te sitne priče, odnosi među familijom, lepo napisani dijalozi, su srž filma i čine da film gledamo sa uživanjem.Nije lako praviit film o niočemu , i živeti samo na dijalozima i sitnim porodičnim problemima, ada ne sklizne u patetiku i dosadu. Pogotovo je problem kinezima da tako nešto snime, jer su šampioni u neiskazivanju i prećutkivanju emocija i osećanja..

Ocena:8/10

Režija i scenario:Lulu Wang

 


The Negotiation

  THE NEGOTIATION

Novi dan, novi tekst i pogađate, novi film iz Koreje. I ko je kriv, autor ovog bloga ili korejski autori koji snimaju odlične filmove?

Negotiation je uzbudljiv triler o mladoj inspektorki policije Ha Čhae, koja je zadužena za pregovore sa otmičarima ili sličnim kriminalnim ološem. Zatičemo je u akciji koju njeni pretpostavljeni sabotiraju, što ostavlja posledice po našu heroinu,koja napušta policiju..

Ali, ne lezi vraže, možete Vi da napustite policiju, ali ne i ona Vas. Izvesni kidnaper, poznat organima traži baš nju kao pregovrača i tu počinje da se odmotava priča puna obrta sve do samog finala. Uvidećete da autor ,ako u još nekim korejskim filmovima ne štedi nikoga, pogotovo e političare, tako da nismo jedni koji imaju problem sa korupcijom. 

Sve u svemu napet i veoma dobar film koji će držati pažnju svim a koji ga gledaju!

Ocena:8/10

Režiser:Jong-suk Lee

Scenario:Sung-Hyun Choi, Myeong-chan Park

 


THE SWINDLERS

    THE SWINDLERS

Korejski hit o prevarantima i lovu na najvećeg među njima. 

Dakle, film nam saopštava , brutalno i sirovo, na početku, da izvesni Jang stoji iza najveće prevarantske šeme u Koreji, i slede scene samoubistva prevarenih ljudi, među kojima je i otac jednog od glavnih junaka. Njegov sin sumnja u zvaničan izveštaj i zariče se da će privesti pravdi Janga.

Osam godina kasnije, zatičemo ekipu sastavljenu da uhapsi Janga, kojima se pridružuje i sin sa početka filma. Naravno, stvari nisu onakve kakve nam se čine i slede uzbudljivi preokreti sve do velikog finala. Šmek filmu daje podatak da je glumačka ekipa krem dela krem korejskog glumišta i zadovoljstvo ih je gledati u akciji i još zajedno.I, ako ste sumnjali, naravno da su najveće lopuže lokalni političari kao i uvek!

Naravno, film ne odskače od kanona ovakvihh filmova, niti nudi nešto novo i neviđeno, ali pruža dva sata besprekorne zabave, zato gledajte!

Ocena:7/10

Režija i scenario:Jang Chang-won

 


METARMOPHOSIS

     METARMOPHOSIS

Još jedan korejski horor, najbolji  od svih do sada viđenih, bez ikakve dileme!

Kako oceniti kvalitet nekog horor filma? Možemo pričati o glumi, scenariju, režiji, kao i za svaki film, ali ono što je osnovno je koliku količninu straha i jeze je taj film ,Vama koa gledaocima isporučio?Da odmah kažem, metarmofoze su valjano odradile svoj posao. Klasičan film o egzorcizmu je pravi festival strave, čiste i neizveštačene.

Film pruža i dodatne kvalitete, gluma je više nego dobra, scenario ne vređe inteligenciju gledaoca, već ga nagrađuje svojim kvalitetom, specijalni efekti su odlični, i ukratko, ljubitelji žanra će pozdraviit ovaj naslov kao povrtek korenima žanra bez gubljenja u višeznačnim porukama koji opterećuju neke novije zapadne naslove.

Fil se pogađate, bavi egzorcizmom, ali, da ne oktivam previše, odgledajte film i pošteno se uplašite za sav novac i vreme koga sta odvojili.

Ocena:8/10

Režija i scenario:Kim Hong-Sun

 


1 2 3 4 5 6 7 8  Sledeći»

Powered by blog.rs