filmdalekogistoka

02 Maj, 2019

shoplifters

, — Autor doragan @ 08:43

                    SHOPLIFTERS

Dobitnik Zlatne Plame 2018. godine, nikako ne znači da imao dobar film za gledanje, što je pravilo za skoro sve filmske festivale, pa i za nagradu Oskar. Međutim, ovog puta, film je ne samo vredan pažnje, već apsolutno zaslužuje Vašu pažnju.

 

Neuobičajeno za Japan, film nije adaptacija mange, već samosvojno delo, i bavi se porodicom sa margina japanskog društva, što je još neobičnija tema za japanski film. Porodoca sitnih lopova, koji preživljavaju od danas do sura,, ali porodica gde se svi članovi međusobno vole, pomažu, i gde neobičan bračni par usvaja decu koju su njihovi prirodni roditelji ostavili. Pa, u čemu je njihov greh?

Svako ko odstupa od kodeksa normalnog, šta god to značilo u određenom trenutku za određeno društvo, biva prokažen i odbačen, i mora biti spreman  da trpi polsedice, makar ništa i ne uradio loše. Nije više važno biit dobrim čovekom, već se uklopiti u definiciju normalnog. Tako i naši junaci, bivaju kažnjeni za dobra dela, što je apsurd modernog vremena.

Shoplifters je u svemu savršen, počev od scenarija, glume, suptlne režije, sve je na svom mestu, dok je priča zahvaljujući svojoj poruci prijemčiva za ceo svet. Apsolutna preporuka!

Ocena:9/10

Režiser: Hirokazu Koreeda

Scenario: Hirokazu Koreeda

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me