filmdalekogistoka

pandora

— Autor doragan @ 16:14

 

 

                           PANDORA

 

Novi film katastrofe iz Koreje, koja polako postaje majstor i za ovaj, revitalizovan žanr.

 

Pandora  je interesantan film, jer sadrži u sebi i jaku ekološku, pa donekle i anarhističku poruku, jer otvoreno prikazuje nekompetetnost vlasti koje su, barem na filmu, pokazale odsustvo smislenog delovanja. Ok, pred kraj se stvari pomalo poprave, ali..

Ali, o čemu se uopšte rardi?Pa, o nuklearnoj elektrani, smeštenoj u malom ribarskom selu, koje, u ime progresa, biva potpuno devastirano-to je ta ekološka poruka. Autori kao da poručuju da bolje da se ništa nije ni diralo. Ne znam za Vas, ali možda je i bolje da mi u Srbiji nemamo nuklearke, ko zna šta b se desilo..Ovako, polako se trujemo u dimu i čađi iz termoelektrana..Elem, desi se incident, više kao posledica nemara prema održavanju i kad kola krenu nizbrdo, nema ko da ih zaustavi. 

Zbog potrebe filmske dramatike, neka dešavanja su prenaglašena, ali ne mari...Svedoci smo i herojskih dela pojedinaca, ali njihov napor zbog tunjavih aparatčika ne dolazi do izražaja. Kraj filma Vam neću reći, ali spremite maramice.

Specijalni efekti su odlični, gluma standardno dobra, priča aktuelna, pogotovo što severni sused au sa debeljuškastim diktatorom stalno zvecka sa A bombama. 100% PREPORUKA

 

Ocena:8/10

Režija i scenario: Jong-woo Park


 


Fabricated city

                FABRICATED CITY

Hiper moderan film osvete, smešten u virtuelni svet video igara, korupcije i zakulisnih radnji, koji će Vas ostaviti bez daha.

 

Neki kritičari (izbacite jedno i , i dobijate krtičari, vredno kopamo da bismo našli dobar film) su ovaj film ocenili kao apdejtovanu verziju Oldboya, ali ne bih išao toliko daleko. Ali, ovaj surovi i napeti triler ima kvaliteta da privuče pažnju, mada, da budemo iskreni ne donosi ništa novo. Srećom, ništa i ne oduzima.

 

Priča prati mladog zavisnika video igara Kwona, zgubidana, koji još živi sa majkom, i dane provodi u igranju. Taman kad pomisli da mu se osmehnula sreća sa nekim lakim poslićem , nameste mu ubistvo, i očas posla dopadne zatvora, gde proživljava pravi pakao. I majka mu umire u borbi da dokaže sinovljevu nevinost. Srećom, uz pomoć časnog zatvorenika, beži iz lokalnog CZ-a, i tad tek počinje prava borba,uz pomoć pajtosa sa seansi video igara.

 

U toj borbi otkriva da je neko kome je verovao i nije baš saveznik na koga se može osloniti...naprotiv. Zadovoljstvo je gledati odlično snimljene scene nabijene oktanskom akcijom, ali čovek se zapita kako da neko bez velike pomoći genijalaca za hakerisanje i slično, dokaže svoju nevinost u nekom , vrlom novom svetu, gde ćemo svi biti neraskidivo vezani za mrežu? Crno nam se piše. Što se ne može reći za režisera ovog filma Park Kwang-hyun, kome je samo nebo granica.

Ocena:8/10

REŽISER I SCENARISTA:Park Kwang-hyun

 

 

 


I am a Hero

                         I AM A HERO

 

Dakle, ko nije poželeo da bar jednom bude heroj? Neko o kome će pričati sa divljenjem i poštovanjem, čije ime će biti zapamćeno u istoriji? Ali, kako to biva, većina nas provede život u tihoj svakodnevnici. I am a hero priča kako običan čovek, sticajem okolnosti kakav samo film može da ponudi postaje heroj, sa velikim H.

 

Elem, da nastavimo u horor-zombi tonu, samo ovog puta nam film dolazi iz Japana, a po istoimenom stripu. Japan je i inače poznat po adaptacijama stripova u filmove, strip(manga) je njihov najznačajniji kulturni produkt i sve je podređeno tome. Kako god, film plete priču oko skromnog i pomalo tunjavog crtača stripova Hidea, koji kao takav, se zatekne usled masovne zombi infekcije, sa sačmarom kao trofejom, a iz koje nikad nije pucao. Uskoro će imati priliku da iz nje zapuca, i to baš mnogo prilika!

Od tog momenta, kreće roler-koster , sa mnogo više uspona nego padova, sa ekstremno uverljivim i zastrašujućim zombijima, gde Hideo pokazuje brigu za jednu devojku, napola bolesnu, ako tako mogu da kažem. I da, poslednji pola sata filma je iskustvo kakvo se retko viđa. Ta količina sirovog, hiper realnog nasilja i krvi vredi videti više puta. Šta ćete, japancima je oružje retko dozvoljeno da koriste, ustav im je krajnje pacifistčki nastrojen, i potomci samuraja samo ovako mogu da prazne frustracije. I treba tako i da nastave!

 

Malo je reći da sam oduševljen filmom, pa odatle sledi i prpeoruka da ga i Vi pogledate.Daleki istok osim ostalih žanrova polako preuzima vodeću ulogu i u hororu, a mi ih u tome  dokraja podržavamo.

 Ocena:8/10

Režija by Shinsuke Sato. Screenplay, Akiko Nogi

 'I Am a Hero' Review: An


Powered by blog.rs