filmdalekogistoka

battleship island

       THE BATTLESHIP ISLANmaD

Neosporna je činjenica da su japanci  hrabri ratnici, ali da su, pogotovo u drugom svetskom ratu, bili veoma surovi, i da to pamte  svi koji su imali tu nesreću da se nađu pod njihoovm okupacijom, pogotovo KInezi i Koreanci.

U ovom filmu se upravo radi o zarobjeničkom rudniku pored Nagasakija, ostrvo-rudnik Hashima, gde se u uslovima bliskim paklu, kopa ugalj.Baš tu dolazi, naš junak, proplai muzičar Lee, sa svojom kćerkom, ali ubrzo mu postane jasno na kom se mestu nalazi i tu počinje borba za preživljavanje. Kao da to nije doovljno, tu je i zavera da se spase vođa otpora, za koga se otkruva da radi za Japance...

Od laganog bekstva nema ništa i poslednji deo filma prikazuje očajničku scenu bitke između logoraša i japanskih vojnika, da bi ono malo preživelih postalo svedocima ekspolozije atomske bombe na Nagasaki. Film vešto balansira nekoliko priča i zapleta unutra filma, kao i različite žanrove-drama, ratni film, triler..Ok, to je odlika azijskih kinematografija, to žongliranje sa višeslojnim zapletima, ali ovde je naročito uspelo.

I vizuelno film ostavlja odličan utisak, sve je rađeno maksimalno autentično, sa pravim , nekompjuterskim eksterijerima, a to je još uvek bolje od CGI efekata. Odličan film.

Ocena:9/10

Režija: Ryoo Seung-Wan

Scenario: Ryoo Seung-Wan, Shin Kyoung-Ill 

 


bluebeard

              BLUEBEARD

 

Ah, ti filmovi o serijskim ubicama, večito intrigantni i jezoviti. Južna KOreja se pokazala koa lider u filmskoj industriji već odavno,ali njen doprinos ovom podžanru je nemereljiv, i to ovim naslovom dodatno ućvršćuje.

Dr. Seung- Hoon je u krizi, poslovnoj, emocionlnoj, zdravstvenoj. I kao da to nije dovoljno, u kraju gde živi, a koji i nije naročito ugledan, počinju da se dešavaju misteriozna ubistva, bez naznaka o počiniocu. Nekako, doktoru postaju sumnjivi njegovi stanodavci, porodica kasapina...Prigodno, nema šta. 

Tad počinje koloplet snoviđenja i halucinacija doktora, praćen policijskom istragom i praćenjem neobične kasapske porodice. Da ne pominjem nekoliko manjih i većih obrta, sve do finalnog obrta, kad sve postaje jasnije...ili možda ne? 

OK,ovaj film, nije na nivou The Chaser, I saw the Devil , ali dovoljno je dobar da Vas prikuje za ekran preko dva sata, a i trenutno bokjeg u ovom podžanru i nema! Gledati.

Ocena:7/10

Režija i scenario:Soo-youn Lee 

 


paradox

                     PARADOX

Čistokrvni akcijaš iz Hong Konga, sa legendama Wilson Yip kao režiserom i Louis Koo-m kao glavnim glumcem, ne ostavlja dilemu gde je postojbina filmovima koji spajaju lomljenje kostiju, suludu akciju, dobru glumu i priču koja pije vodu i sve to u jednom filmu.

Da, tako je, ovaj film sadrži sve prave sastojke i ne pita za milost, ni Vas gledaoce, a ni svoje aktere, koji , mućeni i prebijani, hrabro idu dalje, sve do kraja , i njih i njihovih neprijatelja. Priča starinska ali delotvorna: otac kome je oteta ćerka u Tajlandu, kreće u osvetničku misiju gde milosti biti neće, niti je iko zaslužuje. Ovde treba istaći odličnu rolu Tony Jaa, tajlandske zvezde , koja daje svoj doprinos-tragični doduše- slanju zlokovaca u pakao.

Ne bih dalje dužio, kokice u ruke, pa na gledanje, ko to ne učini, dabogda gledao nove filmove Brusa Vilisa!

Ocena:8/10

Režiser: Wilson Yip

Scenarista: Jill Leung 

 


BAD GENIUS

— Autor doragan @ 07:13

                 BAD GENIUS

Tajlandski film je retka zverka, i milsim da sam do sada odgledao ne više od 4-5 filmova poreklom iz ove, egzotične , i po mnogim, samo ne filmskim, stvarima, poznate zemlje,

Opet, ovaj film budi nadu da će se Tajland vezivati od sada iz kao zemlja dobrog filma. Ovaj, po svim  svojim sastojcima punokrvni triler,- a za radnju što je još apsurdnije ima temu školske prevare!-, je odličan film koji uvlači gledaoca bez problema u svoj svet tinejdž prevara na školskim takmičenjiema i fascinantno je kako je sve to urađeno zrelo i testosteronski.

Odličan primer kako triler može da bude uzbudljiv bez isplajneog metka, ai bez Holivuda ili starije braće sa Dalekog istoka. Mlađi, tajlandski brat, nema ničeg da se stidi, i režiser Nattawut Poonpiriya  je pokazao svo umeće.

Naravno, ne bi bio moralno da prevaranti prođu nekažnjeno, i tu ću stati da ne bi pokvario zadovoljstvo gledanja, koje je još više uvećano  odličnom glumom Chutimon Chuengcharoensukying ,- čik ovo izgovorite odjednom!-eks modela, što se vidi iz priloženog, naime prelepa je, ali um i da glumi što je već za ne poverovati, ali uverite se i sami. 

Ovde sve funkcioniše besprekorno i ne gubite vreme, već gledajte! Ocena sve govori.

Ocena:9/10

 


along with the gods:the two worlds

ALONG WITH THE GODS:THE TWO WORLDS

Šta se zgodi kad se vatrogasac heroj Kim Ja-hong ,nađe na nebu,nakon herojske smrti? Pa,7 suđenja-po budističkom verovanju-, a prate ga 3 anđela čuvara, te ako ste radoznali da vidite kako je prošao na suđenjima i da li je dospeo u raj, sedite i gledajte.

Film je sentimentalni akcioni spektakl, iskreni ne znam kako bolje da ga opredelim, i u njema nastupa all-star glumačka postava koju Južna Koreja može da pruži:Kim Ja-hong,Kim Hyang-gi i drugi. Osim te činjenice, i zaista solidne glume za ovu vrstu filma, istakao bih zapanjujuće vizuelne efekte, ali i pomalo preveliku dužinu trajanja filma, jer osim osnovnog zapleta, tu je i sporedni, vezan za brata nađeg heroja vatrogasca,koji se odmetnuo u zloduha, a i svih sedam suđenja je prikazano, nema vrdanja ni gore na nebu ni dole na Zemlji...

Nisam baš siguran koliko tema filma moše da privuče ne-azijski svet, jer je tema baš specifična, ali drugi kvaliteti nadomešćuku temu i uvlače Vas u priču bez većih problema. Pogledajte!

Ocena:7/10

Režija i scenario: Kim Yong-hwa 

 

 

 


THE THOUSAND FACES OF DUNJIDirector: Yuen Woo-ping. Screenplay: Tsui Hark.A

                   THE THOUSAND FACES OF DUNJIA

Kineski spektakl za oči i uši, malo manje za cerebralni korteks, ali ko mari? Veliki mag Tsui Hark , iako nije u zenitu svoje kreativnosti i dalje ima magični dodir, skoro kao magija u ovom filmu.

Film obiluje sjajnim efektima, još boljim scenama borilačkih veština, dok je razvoj likova i humor nekako u drugom planu. Mada, ovde to navodim po strožijim kriterijumima koji važe za azijske filmove, u odnosu na priglupe američke akcione spektakle, ovo je nedostižni ideal. Kako god, zaplet se razmotava oko tajnog društva ratnika   Wuyinkoji se bore protiv svih opasnosti koje mogu da zadese planetu Zemlju, a jedna od tih nevolja upravo je eksplodirala u kosmosu i par ćudovišta, koja nekako podsećaju na Moćne Rendžere, mislim na čudovišta iz te serije, kreću u terorisanje sveg živog na šta naiđu,,,

Kad tu dodamo i misterioznu  devojku koja postaje novi vođa družine zamešateljstvo postaje potpuno i uzbuđenjima nikad kraja sve do neizbežnog finala koje obećava nastavak...

MOžete biti zadovoljni sa stim što ste videli i film je odličan za ono što je namenjen-a to je razbirigabez  mnogo nepotrebno "filozofiranja" koje guši priču.

Ocena;7 

 Režiser: Yuen Woo-ping. Scenario: Tsui Hark.

 

  •  

 

 

 


FULL METAL ALCHEMIST

       FULL METAL ALCHEMIST

 

Dugo očekivana ekranizacija jedne od najboljih mangi ikada nije baš oduševila, ali nije ni odveć razočarala. Tako je to sa očekivanjima, izgorite u njima je veoma lako.

Problem sa ovim filmom ješto je originalna manga veoma jak strip i delo samo po sebi, pa tako ni filmu nije bilo lako da se približi tim standardima. Problem je bio kako  nešto više od dva sata sabiir sve , veoma živopisne likove, kompleksnu priču i štošta još, i to prikazati da bude uzbudljivo i onima koji nisu imali dodira sa mangom.

Zaplet se prepliće oko dvojice braće, Eda i Ala, koji su rano ostali bez roditelja i nastojeći da vrate majku u alhemijskom postupku, sami su nastradali, ostaći bez tela i ruke i noge, primoravši da dušu jednog brata stave u čelično telo, a udove drugog da zamene prtotečkim napravama. Tragajući za kamenom mudrosti kojim bi povratili izgubljeno, uleću u avnature koje čine okosnicu filma.

 Samo, što i nisu baš preterano uzbudljive. Nešto fali, neko uzbuđenje, više uvođenja u likove, malo bolje scene borbi, tja, više svega, ali pomalo. Tako da , na kraju, ostaje utisak da je sve dobro, ali ne i odlično.

ali, bila bi šteta ne gledati film, naročito ako ste ljubitelj origonalne mange, a primećujem da su glumci bili na visini zadatka. Više sreće u nastavku, koga će sigurno biti, jer smušeni kraj moše samo nastvak opravdati!

Ocena:6

Rešiser:Fumihiko Sori

 

 


wolf warrior 2

            WOLF WARRIOR II

Nastavak akcionog spektakla iy 2015, donosi još uzbuđenja i podiže nivo adrenalina na novi nivo, a ako ste se pitali da li je to moguće, odgovoriću Vam: i te kako je moguće!

 

Nastavak našeg junaka dovodi u Afriku, gdse ne bere papriku, već se obreo usled revolucije i građanskog rata, kao što je i red u Africi. A taman se skućio...elem, kad se već našao usred svoh tog haosa, red je i da pokaže šta zna. A zna dosta , dovoljno da pošalje na stotine protivnika bogu na istinu.

Ako mislite da je ovaj prikaz pomalo neozbiljan, to nije slučajno, ali ovaj film iza svog raskošnog preženja iz svih oružja oslikava i novu stvarnost, stvarnost gde Kina pokazuje svoju novu moć širom ove planete. I ako Ameri imaju svoje foke i marince, tako i Kinezi imaju svoje vučje ratnike, i za razliku od holivudskih novih akcijaša, ovaj proleti kroz dva sata bez imalo napora.

Ukratko, nešto najbolje iz ovog žanra ne postoji, a da je snimljeno u skorije vreme. Dakle, gledajte!

Ocena:8/10

Režiser: Wu Jing
 Scenario: Wu Jing, Dong Qun,


march comes in like a lion

— Autor doragan @ 05:10

MARCH COMES IN LIKE A LION

 

Naravno da skoro svaki, ako ne i svi filmovi made in Japan vuku poreklo od njihovih mangi i ,iako se ponavljam, to moram da istaknem jer je tako i sa ovim filmom koji Vam predstavljam.

Režise Keishi Otomo je pre ovog filma, režirao filmove koji se veoma razlikuju po senzibilitetu od Marcha, ali krajnji rezultat je impresivan. Priča se odvija oko mladića Rei-a majstora u igri shogi,koji je japanska verzija šaha, i otkriva njegove motive da postane šamipn u toj igri, prepliće priču oko njegove polusetre, tri devojke bez oca koje ga simpatišu, i što je najvažnije daje fokus na igrače shogia ,jer sama igra i nije interesantna kao neke druge igre i sportovi, zar ne?

Ali, u Japanu je što-šta drugačije nego kod nas, pa je tako moguće da igra slična šahu bude praćena preko televizijie a njeni igrači velike zvezde. Ali, motiv našeg junaka da igra ovu igru je samo iz želje da se uklopi i bude prihvaćen od svoje nove porodice, jer mu je "prava porodica" poginula u nesreći.

I tako,  topla ljudska priča, nenametljivo i suptilno ispričana je mnogo bolji film nego što biste pomislili na osnovu opisa ili bilo koje recenzije. Savet da gledate se podrazumeva, naročito u ove sive timske dane.

Ocena:7/10

Režiser: Keishi Otomo
Scenario: Yuko Iwashita, Ryohei Watanabe, Keishi Otomo

 


detective conan:the crimson love letter

— Autor doragan @ 10:45

     DETECTIVE CONAN:THE CRIMSON LOVE LETTER

 

Dame i gospodo, predstavljam Vam najgledaniji film prošle, 2017.godine u Japanu! 21 po redu film serijala o detektivu Konanu, animirano čudo koje ne pokazuje znake umora!

Već dva znaka uzvika, ali ovaj anime naslov je toliko osoben da van zemlje porekla skoor da ga niko i ne zna za njega. Japanci vole filmske serijale, mnogo više nego što je to aktuelni trend i u svetskim razmerama, no, srećom, nije potrebno gledanje prethodnih nastavaka da bi se gledalo i uživalo u ovom filmu.

Teško je i odrediti se prema njemu, čas sam imao utisak da gledam ostvarenje za decu do 10-12 godina, da bi koji minut kasnije mislio sasvim suprotno. Plot se zasniva oko ubistva šampiona igre karuta, popularne igre kartama u Japanu i sam zaplet, i rasplet su sasvim  fino odrađeni i drže pažnju.

Tako da gledanje ovog filma nije samo zadovoljlo moju radoznalost šta su to Japanci najviše gledali prošle godine, već je zadovoljlilo i sa gledalačke strane, ali teško da će van japana, imati ikad širu publiku.

Ocena:6/10 

Režija i scenario: Kobun Shizuno 

manga


in this corner of the world

— Autor doragan @ 07:12

        IN THIS CORNER OF THE WORLD

 

Ako su Vam prve asocijacije na japanski film samuraji i adapatacije mangi, nećete pogrešiti. Opet, ima i priča, koje odstupaju od epike i dolaze na teren ono što bi  ljubitelji fraza nazvali toplom ljudskom pričom.

Problem između mene i toplih ljudskih priča je što je tanka granica koja ih deli od patetike i "varanju" na emocijama. Sa ovim filmom, srećom, stvari stoje drugačije. Autor ,Katabuchi, se dostojanstveno, odnosi i prema junakinji svog dela Suzu, koja u svom običnom životu, koji je život skoro svih japanskih žena, u periodu pre i za vreme Drugog sveteskog rata, zahvaljujući svojoj umetničkoj crti , pokušava da osmisli svoj život na drugačiji način. Film ne samo da prati život Suzu već i verno prenosi svakodnevni život Japana sve do  tragičnog bombardovanja Hirošime.

Prva polovina filma je malo sporijeg tempa, i verno sledi magu po kojoj je rađen ovaj film, ali druga polovina , sa akcentom na poslednjim godinama rata, i svim tragedijama koje rat donosi, nas ostavlja bez daha i podseća da animirani film nije samo zabava za decu.

Za razliku od nekih drugih ratnih naslova, nešto nade se nazire na kraju, pa izmami   i poneku suzu na licima gledalaca. Sva preporuka!

Ocena:9/10

 


RESURRECTED VICTIMS

, — Autor doragan @ 11:49

 

RESURRECTED VICTIMS

Nadprirodni triler sa religioznim dodatkom, bolje od ovoga ne mogu da opišem film iz naslova. Konkurs za bolji opis ostaje otvoren.

Pa dobro, sad kad sam već nagovestio o čemu se radi, da kažem da se u ovom filmu mrtvi vraćaju- sa mrtvima nikad nije dosadno-ali ne koa zombiji, već kao likovi željni osvete, naročito ako njihova ubistva nisu bile rešena, te su zločinci ostali nekažnjeni. Ok, kod nas bi imali više nego dovoljno posla, a i policija u Koreji se ne buni previše, mrtvi nepogrešivo znaju ko je kriv, a nakon što obave dobro delo, nestaju u plamenu i spasu državne organe dodatnih troškova. Efikasno i čisto.

Oživljene žrtve u početku deluju kao triler, jer glavnog lika, Jin Honga, napada njegova  majka, nakon privremenog rada na nebesima, i sad nastaje sumnja:on je jevni tužilac, besprekorne biografije, kako sad ovo objasniti? E, pa može, nakon niza neverovatnih konstrukcija i objašnjenja, koja se nekako uklope u celu priču.

Krajje malčice bljutavog ukusa za moj lični ukus, ali ok, poneki viskomoralni hepiend i nije na odmet u današnje vreme. Ali, svakako preporučujem, pogotavo sad za božićne praznike, kao mali odmor od izlizanih naslova na tv-u.

Ocena:6/10


GOD OF WAR

            GOD OF WAR

 Ako neki ima sredstava, a da nije Holivud, da raskošno i u "celini i celosti" obradi svoju zaista bogau istoriju, to su braća Kinezi. Kako su krenuli, mislim da neće biti te godine koju neće pokriti nekim filmom.

Što je ok, jer ako su iole dobri, kao God of War, ko sam ja da se žalim?Ovde je prikazan sukob Dinastije Ming sa japanskim piratima i domaćim izdajnicima. Na čelu inskih trupa je general Qi, koji od skoro pa nesposobne vojske uspeva da stvori respektabilnu silu, koja će posle više bitaka, uspeti da istera Japanske snage iz Kine. Očigledno, istorija između Kine i Japana je oduvek bila burna...

Za ljubitelje istorijskih ratnih spektakala ovaj film pruža više nego dovoljno materijala, ali nisu zapostavljeni ni određeni (melo)dramski začinikoji ovaj film čine ukusnijim, što se pogotovo odnosi na ene sa generalovom suprugom. Završna scena borbe između Qi i Japanskog zapovednika je takođe impresivna, tako da ovaj film, u svom žanru, skoro da i nema slaih tačaka. Zato, od mene preporuka, a od Vas nadam se, zahvalnost.

Ocena:8/10

Režiser: Gordon Chan
Scenario: Xiong Zhaozheng, Maria Wong, Frankie Tam, Wu Mengzhang
 

 


the foreigner

           THE FOREIGNER

Jackie Chan, sad već u poznim godinama ne odustaje od snimanja filmova, koji su sve bolji i raznovrsniji.

Priznajte, da li ste očekivali da gledate Jackia u političkom trileru, na uvek opasnom terenu Severne Irske, Ire i ostalih NVO koji bi da pošalju što više Brita na čaj-tako se na njihovom slengu kaže za ubistvo tih istih Brita, da ne kažem engleza. Ok, ja nisam, ali JC nije više sposoban da se taba kao da je 40 godina mlađi, što je valjada i očekivano. Srećom po stare fanove, ima toga i ovde, ali humora, koji je u stvari zaštitni znak skoro svih JC filmova, ovde nema.

Kako bi ga i bilo?Jer, ovo je u stvari opasan politički triler u kome je JC "samo" mirođija, ali kakva!

To što se našao  na pogrešnom mestu u pogrešno vreme ne znači da neće sve anomalije ispraviti.Hoće i te kako. Nepravda bi bila ne pomenuti i ravnopravnog ko-stara,Pirsa Brosnana, kome s epružila prilika, preko svog starog poznanika Martina Kempbela, da konačno, posle duže pauze odigra ulogu dostojnu njegovor renomea. Svaka čast i njemu!

Preporuka za gledanje-naravno! Prava je stvar videti nekoliko old skul majstora na delu i to zajedno, pa ko je pravi ljubitelje neće zažaliti.

Ocena:7/10

 


a special lady

— Autor doragan @ 09:38

                A SPECIAL LADY

Noir film 21.veka na korejski način, težak, krvav i naravno bez kraja kao iz bajke, znate, živeli su dugo i srećno...

 

Površno bi neki posle odgledanog filma rekli da je ovo još jedan film sa jakom ženskom glavnom ulogom u kome ona što hladnim, što vatrenim oružjem tamani, uglavnom muške protivnike. Da ima istine u takvim razmišljanjima, ima, ali iza se krije istinska melodrama, samo zamaskirana dimom baruta i litrama krvi...

Hyun-Jung je ime naše fatalne plavuše, br.2  lokalne mafijaške organizacije u koju je nesretno zaljubljen br.3 Sang-Hoon. Br.3 poželi da postane br.1 dok našu heroinu interesuje penzija i miran život, sve suprotno od njenog nesuđenog partnera. I konačno, kad krene očekivani pohod Sang Hoon-a na presto, stvari idu ka svom  neumitnom, potresnom finalu.

Do tada, zaplet će se usložniti do tačke pucanja, mnogi životi biće izgubljeni, a ko želi, može mnogo toga da nauči kako ubiti nekoga priručnim sredstvima. Korejci ponovo dokazuju da su bez premca, a vi trk na gledanje!

Ocena:7/10

 

 


Powered by blog.rs