filmdalekogistoka

IN FULL BLOOM

, — Autor doragan @ 20:45

         IN FULL BLOOM

 

Priznajem da ovaj film ne ispunjava sve uslove da bi bio prikazan na ovom mestu, jer nije potpuna azijska produkcija, ali kako se radnja ionako odigrava u Japanu, što da ne? Ionako zaslušuje svojim kvalitetom.

Radnja se odigrava nešto posle II svetskog rata, i prati pripreme i meč dva bokserska šamipiona:Masahira iz Japna i Klinta Salivena iz Amerike. Ako ste očekivali akcenat na samom meči i borbi do smrti , pogrešićete. Radnja se fokusira na psihološkoj drami koja prati naše junake, japanski šampion je u dilemi da li može da se vrati na staze stare slave, a slične muke prate i američkog asa. Nikom nije lako da pobedi svoje demone, ali prikaz te borbe je zanimljiviji od same ,fizičke borbe,izmešu protivnika kji se međusobno veoma cene.

Pohvalna je i gluma , kao i dužina filma koja je efektnih sat i po vremena, što je samo pojačalo intenzitet emocija i gurnulo nas gledaoce ka ivici ekrana , saživljavajući se sa akterima. Obavezno gledati!

Ocena:8/10

Režija i scenario:Adam VillaSenorReza Ghassemi

 


DOUBLE WORLD

, — Autor doragan @ 09:26

        DOUBLE WORLD

Rekoh već, kinezi su šampioni kada govorimo o fantazijskim akconim, bajkovitim filovima začiwenim sa malo istorijskog šmeka. Tu im zaista nema premca.

Kada govorimo o Dvostrukom svetu, film je snimwen po osnovu istoimene igre, koju nisam imao prilke da odigram, ali ako je upola tako dobra koa film, mođda bi vredelo preći koji nivo.Ele, radwa je smeštena u kraljevstava Severni i južni Dzao i Severni Jan, između kojih su stalni sukobi.Jedo od wih, Severni Dđao organizuje turnir da bi se izabrao novi zapovednik vojske, jer vwljalo bi opet vojevati. Tu pratimo nekoliko junaka ove priče na turniru, sve do konačnog ishoda.

Akcione scene su fascinantne, efekti su da vilica padne na pod, ali priča je malo šupljikava, ali ništa preterano, što bi Vam odvratilo pažnju. REžiser Teddy Chan je odličan u svom poslu, i konsantno drži pažnju i podiže i spušta tenziju po potrebi. Da somenem da ovo nije film gde svi junaci pređive i žive srećno do kraja šivota i slično.Ali, pogledajte i uživajte u bajci za odrasle i poneko dete.

Ocena:7/10

Režija:Teddy Chan

Scenario:Fendou LiuNing Wen

 


BATTLE OF JANGSARI

                  BATTLE OF JANGSARI

 Sasvim solidan ratni film koji opisuje jednu zaboravljenu epizodu iz 1950. godine,kada je ela jedna jedinica južnokorejske vojske bukvalno žrtvovana!

 

Priča nas vodi u jesen 1950. godine ped iskrcavanje saveznika-čitaj Amerikanaca-u Inčon, čime s kasnije potislivojsku Severne Koreje skoro do Kine- Ali, da bi se glavni napad uspešno izveo, trebalo je odvući pažnju na sporedna dešavanja.Jedna od tih bitaka je i ova, gde je odred od 772 malda vojnika poslat na desant bez podrške i obuke. 

Scene bitaka i akcione scene uopšte su odlično snimljene i stoje rame uz rame sa mnogo većim i poznatijim naslovima. Delimično je problem sa onim ostalim scenama,koje su preduge za svoje dobro, i kvare utisak, naročito scene sa Megan Fox,koja blage veze nema sa glumom.No, dobro, to neće pokvariti opšti dobar utisak.Kome nije dovoljno razaranja i ratova, ovo je obavezna lektira!

Ocena:7/10

Režija i scenario: Kwak Kyung-taek

 


ALWAYS BE MY MAYBE

— Autor doragan @ 12:31

     ALWAYS BE MY MAYBE

Američka produkcija, indijska (valjda) režiserka, korejski glumci..mešana salata kojoj je istekao rok trajanja.

 Romantične komedije nisu više kao što su nekad bile. Uostalo, šta jeste? Šarma više pa i nema, humora još manje, scenarija koji nije tupavo predvidljiv takođe ni na vidiku. Ovaj film je toliko pun opštih mesta da je negledljiv. Plus, u opštoj invazij političke korektonsti, multietničnost i multi šta već bolno vrište sa ekrana,aiko je prvenstveno namenjen azijskoj publici.

Razume da su žene ciljna publika, ali da se razumemo, i autor ovg bloga je ljubitelje ovog žanra.Samo, da ponovim: dobrih filmova je sve manje.Naslovi kao što je ovaj u tome uopšte ne pomažu, o kontre,kako bi rekao Del Boj. Ničega nema vrednog ovde i preskočite ga. Džaba sasvim solidne glumačke ekipe, kad je sve ostalo živi očaj.

Ocena:4/10

Režiser:Nahnatchka Khan

Scanerio:Ali Wong, Randall Park, Michael Golamco

 

 


sky on fire

, — Autor doragan @ 16:29

             SKY ON  FIRE

 

Novi povratak Ringo Lama, jednog od heroja Hong Konga kada su Ringo, Stenli Tong i Tsui Hark ispisivali stranice istorije sa nizom remek-dela akcionog žanra.

 

No, od tada je prošlo par decenija i nerealno je očekivati da žar kreativnosti i dalje podjednako gori kao u zlatno doba HK filma. Sky on fire i samim naslovom asocira na pompezne filmove b-produkcije koji mora da zgrabi paznju gledaoca odmah od starta.

 

Sky on fire je pravi akcijaš, sa mnoštvom scena gde sve pršti od testoterona, eksplozija, stare dobre tuče, ali..pa, ima i propusta. Radnja je blago rečeno, konfuzna. Glavni akter pokušava da spase sestru sa novim lekom za rak, a taj lek drži naravno, negativac koji sebično želi da lek maksimalno naplati.Tu je još nekoliko obrta, likovi su crno-beli, i sve ide ka neumitnom završnom obračunu gde sve , bukvalno, leti u vazduh.

 

U danasnje vreme, to, međutim, nije dovoljno. Kao da nešto fali. Ringo Lam sigurno nije spavao zimskim snom, ali od njega se očekuje nešto više, a ne generička CGI akcija. Opet,i ovo je bolje od blede holivudske produkcije. Sledeći put neka bude bolje, a dotle, neka prođe i sa ovim delom.

Ocena:5/10

Režiser i scenarista:Ringo Lam

 


train to busan

— Autor doragan @ 09:54

            TRAIN TO BUSAN

 

Bez sumnje, jedan od najboljih horo filmova novog milenijuma, fascinantna vožnja, i to bukvalno, od početka do kraja.

 

Teško je napraviti nešto novo u zombi podžanru horora. Šta sve već nije isprobano i snimljeno, teško je i nabrojati. Kad je već tako , a tako je, hajde da učinimo da radnja protiče brzo do granice besmisla, da i zombiji trče brzinom dostojnom Juseina Bolta ako treba, a treba, u cilju da se gledalac prikuje za ekran, i da pita ima li još, i zašto film traje samo dva sata?

 

Moto filma "u vremenu kao što je ovo svako brine za sebe", je donekle tačan, jer, nećemo kvariti zabavu unapred, film nosi jaku humanu poruku, tako da ispliva ljudska nota u moru krvi koja zapljuskuje sa ekrana. Kao što obično biva, sve počne sa malim incidentom,(curenje opasne materije), a završi sa katastrofom. Vlasti zataškavaju nesreću, dok jedino vojska koliko -toliko očuva red, rad i disciplinu. Mada, više u smislu, kad već ne možemo da spasemo druge, spasimo sebe. I to je nešto. Neko mora da ratuje sa braćom sa severa.

Glumci, režija, fotografija, sve je na nivou, i ne ostavlja mesta sumnji da gledate nešto što nadilazi sa lakoćom granice žanra i ostaje jednostavno odličan film, koji ćete poželeti da gledate bar još jednom, koliko da se podsetite  zašto je bolje jedan odličan film gledati više puta, umesto 4 loša filma jednom.

 

 

Ocena:9/10

 

 

 


pozdrav čitaocima!

— Autor doragan @ 13:11

                    Pozdrav!

Ovaj blog je u svakom smislu nastavak bloga filmizlazecegsunca,koji je postojao skoro tri godine. Kakav god bio, vreme je za novi početak, nadam se trajniji i uspešniji, bolje napisan i vođen od strane Vašeg vodiča kroz možda najbolji i najuzbudljiviji deo svetskog filma. Prijatno čitanje!


Čestitamo

— Autor doragan @ 09:07
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.

Powered by blog.rs