filmdalekogistoka

23 Feb, 2018

march comes in like a lion

— Autor doragan @ 05:10

MARCH COMES IN LIKE A LION

 

Naravno da skoro svaki, ako ne i svi filmovi made in Japan vuku poreklo od njihovih mangi i ,iako se ponavljam, to moram da istaknem jer je tako i sa ovim filmom koji Vam predstavljam.

Režise Keishi Otomo je pre ovog filma, režirao filmove koji se veoma razlikuju po senzibilitetu od Marcha, ali krajnji rezultat je impresivan. Priča se odvija oko mladića Rei-a majstora u igri shogi,koji je japanska verzija šaha, i otkriva njegove motive da postane šamipn u toj igri, prepliće priču oko njegove polusetre, tri devojke bez oca koje ga simpatišu, i što je najvažnije daje fokus na igrače shogia ,jer sama igra i nije interesantna kao neke druge igre i sportovi, zar ne?

Ali, u Japanu je što-šta drugačije nego kod nas, pa je tako moguće da igra slična šahu bude praćena preko televizijie a njeni igrači velike zvezde. Ali, motiv našeg junaka da igra ovu igru je samo iz želje da se uklopi i bude prihvaćen od svoje nove porodice, jer mu je "prava porodica" poginula u nesreći.

I tako,  topla ljudska priča, nenametljivo i suptilno ispričana je mnogo bolji film nego što biste pomislili na osnovu opisa ili bilo koje recenzije. Savet da gledate se podrazumeva, naročito u ove sive timske dane.

Ocena:7/10

Režiser: Keishi Otomo
Scenario: Yuko Iwashita, Ryohei Watanabe, Keishi Otomo

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me