filmdalekogistoka

15 Sep, 2018

BEFORE WE VANISH/FOREBODING

            BEFORE WE VANIH/FOREBODING

 

Jedan od tri nabolja japanska autora-ko su preostala dvojica, otkrijte kroz moje postove- se "ponovio" sa dva filma, koja čine celinu, a mogu se pogledati i odvojeno, bacaju novo svetlo na ljude i njihove emocije.

Ok, možda nije najsrećniji uvod, ali kako najaviit filmove koji govore o vanzemaljcima koji planiraj invaziju na Zemlju, i maskirani u ljudska tela oduzimaju dodiorm koncepte, predtsvae o emocijama i osećanjima? Zvući kao zaplet nekog filma c produkcije, ali kad genije uzme stvari u svoje ruke..to je nešto bitno drugačije. Ukratko Before We Vanish je priča o tri "mala zelena", i film je dinamičan, sa pomalo i humora i čak i hepiendom, da ne otkrivam više.Forebonding je mračniji, više okrenut dubokom poniranju u ono što ljude čini ljudima, i gde je vanzemaljac samo okodač za tananu psihologiju, i gde je i kraj filma obojen  tamne, apokaliptične tonove. Uostalom, ovaj film je pravi Kurosawa. 

Koji je bolji, teško je reći, svaki ima određene posebne kvalitete, ali autoru ovog teksta je draži Forebonding, jer ovakvatema prosto vapi za težim, mračnijim pristupom. Ali, naravno, pogledajte oba naslova. 

Ocena:Before We Vanish 7/10, Foreboding 8/10 

Režiser:Kiyoshi Kurosawa

 

Scanario:Sachiko Tanaka,Kiyoshi Kurosawa 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me