filmdalekogistoka

museum

— Autor doragan @ 18:45

                        MUSEUM

 

Teško, skoro nemoguće je izbeći japanski film koji nije rađen ili inspirisan mangom. Ko ne zna:mange su osnova japanske popularne ili masovne kulture, i njima je sve podređeno. Ko drugčije kaže, kleveće i laže.

Ok, budimo ozbiljni. Jer ovaj film je smrtno ozbiljan. Štaviše, ubistveno je ozbiljan, jer ubistava, šarolikih i veoma surovih, ima u izobilju. Budeće serijske ubice imaju dosta materijala u ovom filmu za obraditi i naučiti. Film je , kad sam već spomenuo mange, rađen po mangi Museum: The Serial Killer Is Laughing in the Rain,  i kombinuje horor sa policijskim trilerom. Stariji filmofili će naći sličnosti sa filmom Seven, prvenstveno po eksterijeru-kiša koje ne prestej da pada, velegrad kao mesto dešavanja, mladi inspektorkao glavni junak, i još ponešto, naravno serijski ubica, opak i neuhvatljiv. kao senka nad svim dešavanjima.


 Da ne otkrivamo previše, dva sata koje ćete odvojiti na gledanje ovog filma je mudro provedeno vreme, jer iskustvo koje pruža je zastrašujuće , u pozitivnom smislu, i dugo nakon gledanja filma, bićete pod utiscima i košmarima.

Neki kritičari zameraju neuverljiv kraj, ali ja bih pre rekao da pripremaju nastavak, pa po metodi, "bolje ikakav motiv za nastavak nego nikakav", ne krivim ih mnogo. Ali, kriviu sve koji ne budu gledali ovaj krvavi festifal dobrog filma.

Ocena:8/10

Uloge: Shun Oguri, Machiko Ono, Shuhei Nomura, Yutaka Matsushige, Satoshi Tsumabuki 
Režiser: Keishi Ohtomo
Scenario: Keishi Ohtomo, Izumi Takahashi, Kiyomi Fujii,

 


Powered by blog.rs